Tər iyini   artıran qidalar - İstidə nə yemək olmaz
06 iyul 2024 16:46 (UTC +04:00)

Tər iyini artıran qidalar - İstidə nə yemək olmaz

Tər qoxusu ən xoşagəlməz qoxulardan biridir və hətta dezodorantlar və ya tez-tez duş qəbulu həmişə onun öhdəsindən gələ bilmir.

Lent.az xəbər verir ki, hər bir insanın özünəməxsus qoxusu var ki, bu da dərialtı piy ifrazı nəticəsində yaranır və bu proses insandan insana dəyişir: kimsə çətinliklə tərləyir və ya tərinin aydın qoxusu yoxdur, kimsə dərhal yaş ləkələrlə örtülür və onların yanında dayanmaq dözülməzdir.

Tər qoxusu müəyyən qidalarla gücləndirilə bilər. Həddindən artıq tərləmə varsa, bu yeyilən qidalardan asılı ola bilər. 

Həkimlər təmiz tərin duz və sudan ibarət olduğunu izah edirlər. Lakin qoltuqaltı və qasıq nahiyəsində yerləşən apokrin vəzilər tərlə qarışan xüsusi ifrazat ifraz edirlər.

Qoltuqaltı bakteriyalar üçün əlverişli mühitdir, onların tullantı məhsulları xoşagəlməz qoxuya səbəb ola bilər.

Tərdən gələn xoşagəlməz qoxu gizli xəstəlikləri göstərə bilər. Şəkərli diabet ilə tər ammiak və ya çürük alma kimi qoxuya bilər, laktoza çatışmazlığı ilə - kələm suyu, böyrək xəstəliyi ilə - ammonyak və D vitamini çatışmazlığı ilə - turş. Yumurta və kükürd qoxusu mədə və ya bağırsaqla bağlı problemləri, tərin balıq qoxusu isə qaraciyər xəstəliyini göstərə bilər.

Spirtli içki qəbul etdikdən sonra tər qoxusu xoşagəlməz hala gəlir. Alkoqol sirkə turşusuna çevrildiyi üçün "tüstü" bədəni tər və sidiklə tərk edir.

Şirniyyatların və nişastalı qidaların həddindən artıq istehlakı da tərdən xoşagəlməz qoxuya səbəb ola bilər. Protozoa göbələkləri bədəndə toplanır və artıq şəkər mikrobiotanın balanssızlığına səbəb olur.

Saçlarınızı ətirli şampunlarla tez-tez yumaq, kondisioner və sabunlardan istifadə etmək dəridə faydalı bakteriyaların sıxlığını azaldır. Bu, yağ bezlərinin işini gücləndirir və ifrazatı artırır.

Bədəndə kükürd səviyyəsini artıran sağlam qidalar kükürd tərkibli qazların buraxılmasına səbəb ola bilər. Bu qidalara sarımsaq, qaynadılmış yumurta, kələm, yaşıl soğan, zirə və köri daxildir.

Monosodium glutamat bol tərləməyə səbəb olur. Çili bibəri, jalapenos, xardal, zəncəfil və horseradish kimi isti ədviyyatlar da tərləməyə səbəb ola bilər, çünki dildəki reseptorlar istiliyi istilik kimi qəbul edir və bədəni soyutmaq üçün beyinə siqnal göndərir.

Qəhvə, çay, şokolad, kakao və qazlı içkilərin həddindən artıq istehlakı həddindən artıq tərləməyə səbəb ola bilər.

Həmçinin nəzərə alın ki, polyester və neylon kimi nəfəs alma qabiliyyəti az olan parçalardan paltar geyinmək tər qoxusunu artıracaq.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 3060
avatar

Sevinc Fərid

Oxşar yazılar