İnsanlar getdikcə daha çox inək südünü soya, kokos və digər alternativlərlə əvəz etməyə üstünlük verir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, dietoloq Svetlana Fus bu cür məhsulların həqiqətən zərərli olub-olmaması və hansı növ süd məhsullarından qaçmaq lazım olduğu barədə danışıb.
Yağlı azaldılmış süd məhsulları - Normal yağ tərkibli süd məhsullarının çəkini artırdığını və zərərli xolesterol ehtiva etdiyi mif çoxdan köhnəlib. Az yağlı süd məhsulları bədəni ehtiyac duyduğu qidalarla təmin edə bilmir. Yağın süni şəkildə çıxarıldığı məhsulları deyil, təbii məhsulları seçməyə üstünlük vermək lazımdır.
Qatıq və şirin kəsmik kimi məhsullar - Anlamalısınız ki, müxtəlif növ qatıqlar var. Belə məhsulların tərkibini diqqətlə öyrənmək vacibdir, çünki nişasta kimi qatılaşdırıcıların olması, həmçinin yüksək şəkər tərkibi qatıqları və şirin kəsmikləri qida siyahısına salmayın. Şəkər əlavə edilməmiş və ya şəkər əvəzediciləri olan qatıqlara üstünlük verilməlidir.
Evdə hazırlanmış süd - Qeyri-rəsmi bazarlardan süd və süd məhsulları almaq, xüsusilə isti mövsümdə təhlükəli bir təcrübədir. Pasterizə olunmamış süd məhsullarının tərkibində bakteriya, maya və göbələk ola bilər ki, bu da qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Svetlana Fusun sözlərinə görə, bəzi süd məhsulları fayda əvəzinə zərər verə bilər. Bəzən insanlar illərdir süd məhsullarını yedikdən sonra xoşagəlməz simptomlar yaşayırlar ki, bunun onlara narahatlıq yaratdığını başa düşürlər.
Statistikalar göstərir ki, yetkin əhalinin yarıdan çoxu yaşla süd şəkərinə - süd məhsullarının əsas karbohidratı olan laktoza dözümsüzlüyünə səbəb ola bilər. Laktoza ilə süd məhsulları yedikdən sonra qarın ağrısı, şişkinlik, ürəkbulanma və ishal yaşayırlar. Bu simptomlar 30 dəqiqə və ya 2 saatdan sonra görünə bilər.
Bununla belə, laktoza dözümsüzlüyü olan bir çox insan kefir, qatıq, sərt və ya yumşaq pendir kimi fermentləşdirilmiş süd məhsullarını asanlıqla həzm edə bilir, təzə süd isə onları narahat edir.