Qəhvə testosteronu artırırmı?
24 yanvar 2023 03:22 (UTC +04:00)

Qəhvə testosteronu artırırmı?


 Maraqlı bir araşdırma, qəhvənin diabetin qarşısını almağa kömək edə biləcəyini və kişilərdə sərbəst testosteron səviyyələrinə müsbət təsir göstərdiyini göstərib.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, səkkiz həftəlik təcrübə zamanı gündə beş fincan qəhvə içməyin orta yaşlı kişi və qadınlara təsiri təhlil edilib. Alimlər qəhvənin 2-ci tip diabet riskini azaltdığını göstərən bu qədər sübutun səbəbini anlamağa ümid edirlər.

Kofein qəbulunun insulin həssaslığını pozduğu bilinir, bu da kofeinli qəhvənin insulin sağlamlığına mənfi təsir göstərməsi ehtimal olunduğunu göstərir.

Nəticələr tam aydın deyil, lakin fitnes, bodibildinq və hormonlarla maraqlananlar üçün maraqlıdır.

Dörd həftə sonra, kişilərdə qəhvə istehlakı sərbəst testosteronun əhəmiyyətli dərəcədə artdığını və sərbəst estrogenin azaldığını göstərib.

Sərbəst testosteron səviyyəsi 76, testosteronun estrogen nisbəti isə 88 faiz artıb. Bu, qəhvənin testosteronun aromatizasiyasının (onun estrogenə çevrilməsi prosesi) qarşısını almağa kömək etdiyini göstərir.

Ancaq təəssüf ki, tədqiqatın səkkizinci həftəsində estrogen və testosteron səviyyələri bu təsirin qeyri-sabitliyini nümayiş etdirərək ilkin səviyyəyə qayıdıb.

Bu, alimlərin qəhvə istehlakı ilə cinsi hormonlar arasındakı əlaqəni təhlil etdikləri, lakin təcrübənin ikinci yarısında kişilərdə hormonların ilkin səviyyəsinin bərpasının səbəblərini müəyyən edə bilmədikləri ilk araşdırmadır.

Qəhvənin qadınların hormon səviyyələrinə təsirinin müşahidə olunan təsiri də vəziyyəti aydınlaşdırmayıb: dördüncü həftədə təcrübə iştirakçılarında sərbəst testosteron və sərbəst estrogen səviyyələri azalıb, lakin tədqiqatın sonunda ilkin göstəricilərə qayıdıb.

Bu tədqiqat ümidverici aralıq nəticələrin işığında gözləntilərdən bir qədər qısa olsa da, qeyd edilməli bir neçə vacib məqam var:

• Təcrübədə bütün səkkiz həftə ərzində eyni hazır qəhvədən istifadə edilib. Amma məlumdur ki, hazır qəhvə üyüdülmüş qəhvə ilə müqayisədə daha aşağı keyfiyyətə malikdir və eyni zamanda daha az antioksidant ehtiva edir.

• Yüksək keyfiyyətli üyüdülmüş qəhvədən istifadə və qəhvə dənələrinin qovurma səviyyəsinin dəyişdirilməsi fərqli (ümid edək ki, daha yaxşı) nəticələr verə bilər. Əvvəlki tədqiqatlar göstərib ki, qəhvə dənələrinin qovrulma dərəcəsi maddələr mübadiləsinə və bədən tərkibinə müxtəlif yollarla təsir göstərir.

• Qəhvə istehlakının diabet inkişaf riskini azaltdığına və qan şəkərinin tənzimlənməsini yaxşılaşdırdığına dair çoxlu sübutlar var.

* Qəhvə istehlakı hər hansı bir səbəbdən ölüm riskinin və xərçəng riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

• Kofeinli qəhvənin qəbulu insanın daha az kalori qəbul etməyə başlamasına gətirib çıxarır ki, bu da öz növbəsində arıqlamağa səbəb olur. Qəhvənin iştahı yatıran hormonların səviyyəsini tənzimləməyə kömək etdiyi düşünülür. Bu baxımdan, onun testosteron kimi digər hormonların səviyyəsinə də təsir etdiyini güman etmək olar.

• Araşdırmalar göstərir ki, qəhvə istehlakı damar sağlamlığını yaxşılaşdırır, infarkt riskini azaldır və uzun müddətdə qan təzyiqini artırmır.

• Bir müddət əvvəl elm adamları kofeinə qarşı həssaslıqdan məsul olan spesifik polimorfik geni kəşf ediblər. Bu genotipi olan insanlar kofeinə xüsusilə həssasdırlar, ona görə də ondan qaçmaq lazım ola bilər.

 

# 1530
avatar

Oxşar yazılar