Müntəzəm olaraq qarabaşaq yemək orqanizmdə nə yaradır?
15 dekabr 2025 10:14 (UTC +04:00)

Müntəzəm olaraq qarabaşaq yemək orqanizmdə nə yaradır?

0

Qarabaşaq çoxlu mineral və antioksidantlara görə sağlam qida kimi populyarlıq qazanıb. Onun faydaları arasında qan şəkərinin daha yaxşı idarə olunması və daha bir çox müsbət təsir yer alır.

Lent.az qarabaşağın faydalarını təqdim edir:

Qarabaşaq sağlamlıq üçün faydalıdır

Qarabaşaqda ürək sağlamlığına təsir edən çoxlu bitki mənşəli maddələr və lif var. O, həmçinin qan şəkərinin aşağı salınmasına kömək edə bilir. Qarabaşaq əsasən karbohidratlardan ibarətdir bişmiş dənin təxminən 20%-i. Bu karbohidratlar bitkilərdə enerji forması olan nişasta şəklindədir. Qarabaşaqın glisemik indeksi (Gİ) aşağı və ya orta səviyyədədir bu göstərici qidanın yeməkdən sonra qan şəkərini nə qədər sürətlə yüksəltdiyini göstərir. Buna görə də qarabaşaq qan şəkərinin kəskin və zərərli yüksəlişinə səbəb olmur. Qarabaşaqdakı bəzi həll olunan karbohidratlar məsələn, faqopiritol və D-xiroinozitol yeməkdən sonra qan şəkərinin daha mülayim yüksəlməsinə dəstək olur.

Qarabaşaqı müntəzəm rasiona əlavə etdikdə nə baş verir?

Arıqlama və çəkiyə nəzarət

Qarabaşaq arıqlamaq istəyənlər üçün əla qidadır. O, az kalorilidir, uzun müddət toxluq hissi yaradır və mürəkkəb karbohidratlar sayəsində enerji verir. Üstəlik, qarabaşaqın yüngül sidikqovucu təsiri var və toksinlərin xaricinə kömək edir.

Enerji və dayanıqlıq

Bitki mənşəli zülalla zəngin olduğu üçün qarabaşaq orqanizmi yükləmədən qidalandırır. O, güc verir və gün ərzində məhsuldarlığı dəstəkləyir.

Sinir sistemi üçün faydalı

Qarabaşaqın istifadəsi emosional vəziyyəti yaxşılaşdırır. O, stressi və gərginliyi azaltmağa kömək edir, tərkibindəki xolin isə beyin fəaliyyəti və sinir sistemi üçün müsbət təsir göstərir.

Ürək sağlamlığına faydalıdır

Qarabaşaqda rutin, maqnezium, mis, lif və bəzi zülallar kimi ürək üçün faydalı bir çox maddə var. Zülal və taxıl arasında qarabaşaq ən çox rutin ehtiva edən qidalardan biridir. Rutin tromb yaranmasının qarşısını ala, iltihabı azalda və qan təzyiqini tənzimləyə bilər.

Təzyiqin normallaşmasına kömək edir

Qarabaşaq qan lipid profilini yaxşılaşdırır. Pis lipid profili ürək-damar xəstəlikləri üçün tanınmış risk faktorudur.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 274

Oxşar yazılar