Mütəxəssislər çili bibərinin həzmə zərərli təsiri olduğunu açıqlayıb.
Lent.az xəbər verir ki, bunun üçün bu bibəri ölçülü şəkildə yemək lazımdır.
Həzm, yediyimiz qidaları bədənimizin enerji və böyümə üçün ehtiyac duyduğu qidalara çevirən kritik bir prosesdir. Tez-tez diqqətdən kənarda qalan yeməklərimizdəki ədviyyatlar həzmə kömək edə və ya mane ola bilər.
Acılığı ilə tanınan çili tozu həzmə qarışıq təsir göstərir. Bəzi insanlar onun verdiyi acılıqdan həzz alarkən, həddindən artıq istehlak həzm narahatlığına gətirib çıxarır. Bunun səbəbi çili bibərinin tərkibindəki istiliyə səbəb olan kapsaisin birləşməsidir ki, bu da mədənin selikli qişasını qıcıqlandıraraq, mədə yanması və ya həzmsizlik kimi problemlərə səbəb olur.
Həssas mədəsi və ya mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar, potensial həzm problemlərinin qarşısını almaq üçün yeməklərlə birlikdə isti çili tozundan istifadə edərkən ehtiyatlı olmalıdırlar. Xoşbəxtlikdən, alternativ ədviyyatlar və tozlar mövcuddur. Diyetoloqlar insanda çox istilik yaratmayan kimyon, keklikotilik və hisə verilmiş paprika kimi daha yumşaq ədviyyatları seçməyi təklif edir.
Bu ədviyyatlardan səmərəli istifadə etmək üçün onları bişirmə prosesində erkən əlavə edin. Dadlarını çıxarmaq üçün onları yağda qısa müddətə qızardın, sonra yeməyi hazırlamağa başlayın. Yeməklərinizin görünüşünü və dadını yaxşılaşdırmaq üçün onları qarnir kimi də istifadə edə bilərsiniz.