Bir çox yeməyi qızdırmaq üçün mikrodalğalı sobadan istifadə edirik. Ancaq bəzi qidalar var ki, mikrodalğalı sobada qızdırılmağa eyni dərəcədə reaksiya vermir.
Lent.az xəbər verir ki, bəzi məhsullar sobada qızdırılarkən qida dəyərini itirir və hətta sağlamlıq üçün təhlükəli olmaq riski daşıyır.
Həmin qidaları təqdim edirik:
Düyü
Düyüdə ilkin bişirmə mərhələsində sağ qalan bakteriya sporları olur. Düzgün qızdırılmadıqda, bu sporlar çoxalaraq qida zəhərlənməsi riskinə səbəb ola bilər. Buna görə də düyünü yenidən qızdırarkən onun hərtərəfli və tez qızdırılmasını təmin etmək lazımdır.
Toyuq
Toyuq ətinin düzgün qızdırılmaması, qeyri-kafi temperatur səbəbindən zərərli bakteriyaların böyüməsinə kömək edə bilər. 74 ° C daxili temperaturda toyuğun hərtərəfli qızdırılması çox vacibdir.
İspanaq və digər göyərtilər
Tədqiqatlar göstərir ki, yarpaqlı göyərtilərin yenidən qızdırılması nitratları potensial zərərli nitritlərə çevirərək onların qida dəyərini itirməsinə səbəb ola bilər. Bu göyərtiləri təzə və ya bişdikdən dərhal sonra istehlak etmək yaxşıdır.
Kartof
Kartof bişdikdən sonra çox uzun müddət otaq temperaturunda saxlanılarsa, zərərli bakteriyaların böyüməsinə gətirib çıxarır. Kartofun yenidən qızdırılması bu bakteriyaların çoxalmasına və qida zəhərlənməsi riskinə səbəb olur.
Yumurta
Yumurtaların yenidən qızdırılması onların zülal strukturunu dəyişdirə və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Yumurtaları yenidən qızdırmaq lazımdırsa, bunu aşağı temperaturda etmək və dərhal istehlak etmək tövsiyə olunur.