Hazır qəhvənin yalnız aşağı keyfiyyətli qəhvə dənələrindən yaradıldığına dair ümumi bir inanc var. Bu bir deyimdir. Məhsulun əsası həmişə yüksək keyfiyyətlidir.
"Bəs, onda qiymət fərqini nə izah edir?" - yəqin ki, bir çox qəhvə həvəskarları bunu soruşacaq.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, bunun cavabı sadədir: maya dəyəri hazır qəhvənin hazırlandığı qəhvə dənələrinin keyfiyyətindən deyil, onun yaradılması texnologiyasından asılıdır.
Üç növ məhsul var: toz, dondurulmuş, qurudulmuş. Sonuncu adətən daha baha başa gəlir.
Pudralı qəhvə
Bu məhsul belə hazırlanır: əvvəlcə taxıllar təmizlənir, qovrulur və əzilir. Növbəti mərhələdə yaranan kütlə yüksək temperaturlu su ilə qarışdırılır. Toz təzyiq altında qablarda maye ilə doldurulur. Aşağı temperatura məruz qalır və süzülür. Və sonra qurutma isti hava ilə aparılır.
Qranullaşdırılmış qəhvə
Birinci mərhələ əvvəlki vəziyyətdə olduğu kimidir. Amma sonra toz buxara məruz qalır.
Qurudulmuş qəhvə
Bütün addımlar toz qəhvə yaradarkən olduğu kimi həyata keçirilir. Bununla belə, fərq son mərhələdədir. Məhsul isti deyil, buzlu hava ilə qurudulur. Sonra ortaya çıxan kütlə əzilir. Nəticə yüksək keyfiyyətli məhsuldur. Bu növ hazır qəhvənin yaradılması çox mürəkkəb prosesdir. Elə buna görə də məhsul yüksək qiymətə satılır.