Yay dondurma mövsümüdür. Mütəxəssislər hansı dondurma və ondan daha yaxşı istifadə oluna biləcəyini açıqlayıblar.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, rusiyalı qastroenteroloq Sergey Lopatin qeyd edib ki, dondurma digər şirniyyatlardan (mağazadan alınan peçenye və ya şirniyyatdan) qat-qat sağlamdır. Ancaq təbii tərkibli yüksək keyfiyyətli dondurma ilə müqayisədə bu belədir.
Bu şirniyyat endorfinlərin - xoşbəxtlik hormonlarının istehsalını stimullaşdırır.
Diyetoloq Marqarita Budassi məhsulun tərkibinin uzunluğuna baxmağı tövsiyə edir - nə qədər kiçik olsa, bir o qədər yaxşıdır.
İdeal tərkib tam süd, quru və ya qaymaq, yumurta sarısı və ya yağ, şəkər və ya şərbətdir.
Dondurmanı həftədə 1-2 dəfədən çox yeməmək daha yaxşıdır, çünki bu yüksək kalorili məhsuldur.
Tərkibində transgen yağlar, palma yağı, süni rənglər, konservantlar və s. ola bilər.
Qastroenteroloq Lopatin qeyd edir ki, ən faydalı dondurma növü təbii sorbentdir.
Şirinlik laktoza dözümsüzlüyü və mədə-bağırsaq traktının xroniki xəstəliklərinin kəskinləşməsi, həmçinin diabet və piylənmə olan alıcılar üçün əks göstəricidir.