Həkimlərin fikrincə, bir kiçik giləmeyvə belə ciddi problemlər yarada bilər. Hər birimiz ən azı bir dəfə ağacdan dərib yetişmiş alma və ya bir ovuc təzə giləmeyvə yemişik.
Lent.az xarici mediaya istinadla yuyulmamış meyvə və ya tərəvəzin zərərlərini təqdim edir:
Yuyulmamış qidaların təhlükələri
İlk baxışdan öz bağınızda yetişdirilən və ya bazardan alınan meyvə və tərəvəzlər təhlükəsiz görünür. Bununla belə, həkimlər xəbərdarlıq edirlər: hətta bir kiçik yuyulmamış meyvə də ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Əsas təhlükələr
Meyvə və tərəvəzlərin bitdiyi torpaqda çox vaxt E.coli, salmonella və listeria kimi zərərli mikroorqanizmlər olur. Onlar ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı və ishal ilə müşayiət olunan qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Pestisidlər və kimyəvi maddələr
Əksər kənd təsərrüfatı məhsulları zərərvericilərə qarşı mübarizə aparmaq üçün pestisidlərlə müalicə olunur. Bu maddələrin qalıqları meyvənin səthinə hopa bilər və orqanizmə daxil olaraq intoksikasiya və ya allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
Heyvanlardan gələn infeksiyalar
Hətta ev bağçası çarpayıları da çirklənmədən qorunmur. Meyvələrdə quşlar, pişiklər və ya itlər tərəfindən daşınan bakteriya və parazitlər ola bilər.
Yuyulmamış meyvə və tərəvəz aşağıdakılara səbəb ola bilər
Bulantı və qusma
İshal və bağırsaq infeksiyaları
Mədə ağrısı
Böyrək çatışmazlığı kimi daha ciddi ağırlaşmaların inkişafı (ağır hallarda)
Uşaqlar, hamilə qadınlar və immuniteti zəif olan insanlar xüsusilə risk altındadır.
Meyvə və tərəvəzləri necə düzgün emal etmək olar
Meyvələri yeməkdən əvvəl, hətta təmiz görünsələr də, yaxşıca yuyun. Sərt tərəvəzlər üçün bir fırça istifadə edin. Kök tərəvəzlər və sərt tərəvəzlər (məsələn, kartof və ya yerkökü) fırça ilə təmizlənməlidir.
Pestisidləri xüsusi vasitələrlə yuyun
Kimyəvi qalıqları çıxarmaq üçün xüsusi məhlullardan istifadə edə və ya su, sirkə və sodadan ibarət evdə hazırlanmış qarışığı hazırlaya bilərsiniz.
Məhsulun təmizliyinə şübhə varsa, qabığını soymaq daha yaxşıdır, xüsusilə sitrus meyvələri və kök tərəvəzləri.
Giləmeyvələri duz məhlulunda yuyun. Kir və mikroorqanizmləri təmizləmək üçün yumşaq giləmeyvə (çiyələk, moruq) zəif duz məhlulunda bir neçə dəqiqə islatmaq tövsiyə olunur.