Rasionuna tez-tez ultra emal olunmuş qidaları daxil edən insanlar müxtəlif xəstəliklər, o cümlədən vaxtından əvvəl ölüm riski ilə üzləşirlər. Sağlam qalmaq üçün hansı qidalardan yayınmaq lazım olduğunu bilmək vacibdir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin bu il apardığı araşdırmaya görə, həddindən artıq işlənmiş qidaları çox istehlak edən insanların hər hansı səbəbdən ölmə ehtimalı 4 faiz, neyrodegenerativ xəstəliklərə, məsələn demensiya kimi xəstəliyə tutulma riski isə 8 faiz artıb.
Ultra emal edilmiş qidaların ən təhlükəli növlərinə aşağıdakılar daxildir:
• emal olunmuş ət (vetçina, kolbasa);
• şirin qazlı içkilər;
• mağazada alınmış südlü desertlər;
• ultra işlənmiş səhər yeməyi qidaları (məsələn, taxıl məhsulları).
Klinik epidemiologiya və qidalanma kafedrasının dosenti Minyanq Sonq bildirib ki, dənli bitkilər və tam taxıllı çörəklər də müəyyən dərəcədə emal olunsa da, onların tərkibində lif, vitamin və minerallar kimi faydalı qidalar var.
Ultra işlənmiş qidalara çox vaxt kimyəvi əlavələr daxil edilir. Bu məhsullar mürəkkəb texnoloji proseslərdən istifadə edilməklə istehsal olunur ki, bu da onların dadını yaxşılaşdırmaqla onların saxlama müddətini və istehlakçılar üçün cəlbediciliyini artırmağa imkan verir. Bununla belə, onların tərkibində yüksək konsentrasiyalarda əlavə şəkər, duz və yağ var.
Sağlamlığa təsirləri
Bu qidaların müntəzəm istifadəsi ürək xəstəliyi, xərçəng, diabet, piylənmə, mədə-bağırsaq problemləri və depressiya riskinin artması ilə əlaqələndirilib.
Çox işlənmiş qidaların əksəriyyətində məktəb dərsliklərindəki kimyəvi düsturlara bənzəyən maddələrin uzun siyahısı var.
Ekspertlər vurğulayırlar ki, tərəvəz, meyvə, paxlalılar və bütöv dənli bitkilərlə zəngin pəhriz saxlamaq, ultra işlənmiş qidaların istehlakının mənfi təsirlərini azaltmağa kömək edə bilər.