Tünd şokolad güclü iltihab əleyhinə təsirə malikdir və onkoloji xəstəliklərin yaranmasının qarşısını almağa kömək edir. Yüksək kakao tərkibli şokolad yalnız dadlı ləzzət deyil, həm də orqanizm üçün əhəmiyyətli fayda mənbəyidir. Əgər məhsulun tərkibində 70 faizdən çox kakao varsa, o zaman bu şokolad vitaminlər, minerallar və bioloji aktiv maddələrlə zəngindir və sağlamlığın möhkəmlənməsində mühüm rol oynaya bilər.
Lent.az bununla bağlı maraqlı məlumatları təqdim edir:
Belə şokolad ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır, beyin və həzm sistemi funksiyalarını dəstəkləyir, həmçinin onkoloji xəstəliklərin profilaktikasında rol oynaya bilər. Lakin unutmamaq lazımdır ki, tünd şokolad yüksək kalorilidir, buna görə də onu orta miqdarda qəbul etmək lazımdır – xüsusilə pəhriz saxlayan insanlar üçün.
Antioksidant müdafiə və onkologiyanın qarşısının alınması
Kakao paxlası – tünd şokoladın əsas komponenti – antioksidantlar və güclü iltihabəleyhinə maddələrlə zəngindir. Bu maddələr sərbəst radikalların artığı nəticəsində yaranan oksidləşdirici stressə qarşı mübarizədə orqanizmə kömək edir. Sərbəst radikallar hüceyrələri zədələyib mutasiyalara və bədxassəli şişlərin inkişafına səbəb ola bilər. Burada xüsusilə flavonoidlər (katekhinlər, proantosianidinlər və antosianinlər kimi təbii maddələr) mühüm rol oynayır.
Onlar iltihabı azaldır, DNT-ni zədələnmədən qoruyur və hüceyrələrin qocalmasının qarşısını alır. Tünd şokoladın müntəzəm və orta miqdarda qəbul edilməsi xərçəng və ürək xəstəliklərinə qarşı profilaktik tədbir ola bilər.
Mineral tərkibi: maqnezium, dəmir və daha nələr
Tünd şokolad maqnezium və dəmir baxımından qida məhsulları arasında liderlərdən biridir. Maqnezium yüzlərlə biokimyəvi reaksiyada iştirak edir: qan şəkərini sabitləşdirir, təzyiqi normallaşdırır, əzələlərin və sinir sisteminin sağlamlığını qoruyur, həmçinin DNT sintezinə kömək edir. Dəmir – qan yaranması üçün əvəzolunmaz elementdir.
Hemoglobinin tərkibinə daxildir, oksigeni daşıyır, immunitet, hüceyrə böyüməsi və hormon sintezində rol oynayır. Tərkibdə həmçinin sink, fosfor, kalium, mis və D vitamini var ki, bunlar immunitetin möhkəmlənməsinə və orqanizmin ümumi tonusunun qorunmasına kömək edir.
Ürək və damar sağlamlığı üçün faydaları
Tünd şokoladdakı flavonoidlər ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərir. Araşdırmalar göstərir ki, bu maddələr:
"Pis" xolesterinin (LDL) səviyyəsini azaldır
Qan dövranını yaxşılaşdırır
Damar divarlarında iltihabı azaldır
Tünd şokoladın müntəzəm, amma orta miqdarda istehlakı:
Qan təzyiqini aşağı sala bilər
Aterosklerotik lövhələrin yaranmasını azalda bilər
İnfarkt və insult riskini azalda bilər. Damarların ümumi vəziyyətini yaxşılaşdıra bilər
Həzm və bağırsaq mikrobiomu üçün dəstək
Çoxları bilmir, amma tünd şokolad həm də bağırsaq sağlamlığı üçün faydalıdır. Onun tərkibində probiyotiklər və bağırsaqda yaşayan faydalı bakteriyaları "qidalandıran" birləşmələr var. Bu, mikrofloranın balanslaşdırılmasına, qidanın daha yaxşı həzm olunmasına və hətta "bağırsaq – beyin" əlaqəsi vasitəsilə əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir göstərməyə kömək edir. Tərkibindəki qida lifləri bağırsaq hərəkətliliyini dəstəkləyir və toksinlərin orqanizmdən atılmasına kömək edir.
Nəticə
Tünd şokolad sadəcə dadlı bir zəiflik deyil, həm də dəyərli funksional qidadır. O, hüceyrələri zədələrdən qoruyur, ürək, beyin və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və orqanizmi mühüm minerallarla təmin edir. Əsas məsələ balansı qorumaqdır: şəkərsiz və süni əlavəsiz keyfiyyətli tünd şokoladdan kiçik bir parça gündəlik rasionunuzun faydalı hissəsinə çevrilə bilər.