“European Heart Journal” jurnalında dərc olunan yeni bir araşdırma qəhvənin günün hansı saatında istehlak edildiyinin sağlamlıq üzərində əhəmiyyətli təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyub.
Lent.az “The İndependent” nəşrinə istinadla xəbər verir ki, ABŞ-ın Tulane Universitetindən professor Lu Qinin rəhbərliyi ilə aparılan tədqiqat səhər qəhvə içmənin ölüm riskini azaltdığını müəyyən edib.
Araşdırma 1999-2018-ci illər arasında ABŞ Milli Sağlamlıq və Qidalanma Araşdırması Anketinə qatılan 40,725 iştirakçının məlumatlarını analiz edib. İştirakçıların sağlamlıq qeydləri və qidalanma vərdişləri, eləcə də 1,463 nəfərin həftəlik qidalanma məlumatları araşdırılıb.
İştirakçılar üç qrupa ayrılıb:
1. Səhər qəhvə içənlər (36 faiz)
2. Gün ərzində müxtəlif saatlarda qəhvə içənlər (16 faiz)
3. Qəhvə istehlak etməyənlər (48 faiz)
9-10 illik müşahidə dövründə toplanan məlumatlar təhlil edilərək ölüm riski ilə qəhvə istehlak saatları arasındakı əlaqə qiymətləndirilib.
Səhər qəhvə istehlakı ölüm riskini azaldır - Ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski, qəhvə istehlak etməyənlərlə müqayisədə 31 faiz daha azdır; Hər hansı bir səbəbdən ölüm riski isə 16 faiz daha aşağıdır. Bu üstünlüklər gün ərzində müxtəlif saatlarda qəhvə içənlərdə müşahidə olunmayıb. Səhər saatlarında daha çox qəhvə içmək daha çox fayda verir - Səhərlər yalnız bir fincan və ya daha az qəhvə içənlərdə ölüm riski azalması nisbətən daha azdır. Melatonin və sirkadiyen ritmin təsiri - Günün gec saatlarında qəhvə içmək melatonin hormonunun səviyyəsini pozaraq sirkadiyen ritmi və yuxu rejimini təsir edə bilər. Bu da ürək-damar sağlamlığına zərər verə bilər.
Tədqiqatçılar müşahidə olunan sağlamlıq üstünlüklərinin yalnız kafeindən deyil, qəhvədəki digər bioaktiv maddələrdən də qaynaqlandığını qeyd edirlər. Xüsusilə səhər saatlarında qəhvənin iltihab əleyhinə təsir göstərən birləşmələrinin qan səviyyəsindəki iltihabı tarazlaya biləcəyi vurğulanır. Bu təsirin kafeinsiz qəhvə üçün də keçərli olduğu bildirilir. Kardioloq professor Thomas Lüscher qeyd edir ki, gün ərzində qəhvə istehlak edənlər adətən daha az yatma meylinə malikdirlər ki, bu da onların ümumi sağlamlıq göstəricilərinə təsir edə bilər. Professor Lu Qi isə deyir: “Nəticələrimiz göstərir ki, yalnız qəhvə içib-içməməyiniz və nə qədər istehlak etməyiniz deyil, həm də günün hansı saatında qəhvə içdiyiniz əhəmiyyətlidir”.
Araşdırma səhər qəhvə istehlakının daha üstün faydaları olduğunu göstərsə də, tədqiqatçılar bu nəticələri təsdiqləmək üçün əlavə araşdırmalara ehtiyac olduğunu vurğulayırlar.