Yağ pəhrizimizin ayrılmaz hissəsidir, lakin bütün növlər eyni dərəcədə sağlam deyil. Müxtəlif tədqiqatlar göstərir ki, bəzi yağlar, xüsusilə qızdırıldıqda, xəstəliklərin inkişaf riskini artıran təhlükəli maddələrin mənbəyinə çevrilə bilər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər qızartmaq üçün balqabaq, qarğıdalı, badam, yerfıstığı, xardal, çətənə, küncüt, kətan toxumu, kolza, qoz və üzüm toxumu kimi yağlardan istifadə etməməyi tövsiyə edir.
Bu yağlar aşağı tüstü nöqtəsinə malikdir və qızdırıldıqda bədənə mənfi təsir göstərən, həm fiziki, həm də koqnitiv dəyişikliklərə səbəb olan zərərli maddələr buraxa bilər. Bunun əvəzinə istilik müalicəsi üçün yüksək tüstü nöqtəsi və sabit faydalı xüsusiyyətləri olan yağları seçmək daha yaxşıdır.
Məsələn, zeytun yağı yüksək istiliyə davamlıdır və qızdırıldıqda oksidləşmir, bu da faydalı maddələri saxlamağa imkan verir. Avokado yağı yüksək yanma sürətinə və çoxlu doymamış turşu tərkibinə görə qızartmaq üçün də yaxşıdır.
Doymuş, o cümlədən laurik turşu ilə zəngin olan kokos yağı orqanizm tərəfindən asanlıqla mənimsənilir və müxtəlif yeməklər hazırlamaq üçün əlverişlidir. Kokos yağı həm də 250 dərəcəyə çatan yüksək tüstü nöqtəsinə görə qızartma və çörək bişirmək üçün əla seçimdir.
Bitki yağları ilə yanaşı, heyvan yağları da sağlamlıq üçün faydalı ola bilər, xüsusilə mal əti və ördək yağları, həmçinin çoxlu doymuş turşuları ehtiva edən və maddələr mübadiləsini normallaşdırmağa kömək edən donuz əti piyidir.