Ürək zərif “musiqi alətidir” və hətta kiçik stimullara belə reaksiya verməyə meyllidir.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, kardioloq Elizabeth Klodas balanslaşdırılmış pəhriz “sağlam ürəyin” sirri olduğunu deyib.
Ekspertin sözlərinə görə, onun qida rasionuna əsasən meyvə, tərəvəz, taxıl, paxlalılar, qoz-fındıq, yumurta və balıq daxildir. Eyni zamanda, o, ətdən tamamilə imtina edib.
"Demək olar ki, hər gün az yağlı yunan qatığı, bəzən kəsmik yeyirəm. Ümumiyyətlə, bütün ət növlərindən qaçıram" bildirib.
Klodas ağıllı yeməyə çağırır. Qarşınızda ləzzətli kartof qızartması və ya yarpaqlı balıq salatı varsa, sağlamlığınızdan narahatsınızsa, sonuncunu seçmək daha yaxşıdır.
O qeyd edib ki, doymuş və trans yağlar qanda xolesterinin səviyyəsini saxlamaq və koroner ürək xəstəliyinin inkişaf ehtimalını azaltmaq üçün minimum səviyyədə saxlanılmalı olan şeylərdir. Yüksək xolesterol səviyyələri damarlarınızda ateroskleroz kimi tanınan lövhənin yığılmasına səbəb ola, infarkt və ya vuruş riskinizi artıra bilər.
Buna görə meyvə, tərəvəz və yağsız protein mənbələri, o cümlədən yumurta, yağlı balıq, paxlalılar, quş əti (lakin qabığı soyulmamış), digər yağsız ət və süd məhsulları yemək daha yaxşıdır.
Lif və bitki sterollarının kifayət qədər səviyyəsi ilə xolesterolun bədən tərəfindən udulması azalır. Omeqa-3 yağ turşuları da trigliserid səviyyəsini aşağı salmağa və qan laxtalanmasının qarşısını almağa kömək edir.