Rusiyalı dietoloq-endokrinoloq Anastasiya Kalmurzina, xurmanı, xüsusən də vitaminlərin udulmasına mane olan və bağırsaq problemlərinə səbəb ola biləcək büzücü xurmanı məhdudlaşdırmaq və ya tamamilə istisna etmək lazım olduğunu söyləyib.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla məlumatına görə, mütəxəssis xurmanın büzücü dadını taninlərin - qabığın tərkibində olan taninlər verdiyinə aydınlıq gətirib. Onun sözlərinə görə, çoxlu taninlər varsa, onlar böyrək problemlərinə, mədə-bağırsaq traktında problemlərə və hətta qaraciyər intoksikasiyasına səbəb ola bilər. Beləliklə, xüsusilə xurma tam yetişməmişsə, qabığını soymaq yaxşıdır.
“Tanninlər həzm sistemində yapışqan kütlə əmələ gətirir, bu da qəbizliyə səbəb ola bilər, buna görə də xurma üç yaşınadək uşaqlara, xroniki qəbizlikdən və babasildən əziyyət çəkənlərə tövsiyə edilmir, mədə-bağırsaq traktında hər hansı bir əməliyyat keçirənlər üçün istisna edilməlidir: həm bağırsaqlarda, həm də mədədə, əlavə olaraq, çox miqdarda taninlər bədənin vitamin və mineralları mənimsəməsinə mane ola bilər", - Kalmurzina vurğulayıb.
Büzücü daddan necə qurtulmaq olar
Əgər siz büzücü xurma almısınızsa:
* banan olan çantaya qoyun - bir gün ərzində toxunanda nəzərəçarpacaq dərəcədə yumşaq olacaq;
* giləmeyvə 10-12 saat isti suya batırılır;
* bəzən dondurucuya qoymaq məsləhət görülür, lakin əridikdən sonra sürüşkən olur.
Xurma və böyrəklər
Mütəxəssis qeyd edib ki, xurmanın sidikqovucu xüsusiyyəti var.
“Bir tərəfdən böyrəklərə faydalıdır, ödemi aradan qaldırır, orqanizmdə mayenin tutulmasını aradan qaldırır, digər tərəfdən pielonefrit, sistit və digər böyrək, sidik kisəsi, sidik ifrazat sisteminin xəstəliklərinin kəskinləşmə mərhələsindədir. Bütövlükdə, giləmeyvə həftədə 1-2 ədəd ilə məhdudlaşdırılmalıdır", - Anastasiya Kalmurzina izah edib.
Endokrinoloqun sözlərinə görə, xurmaya allergik reaksiyaların statistikası yoxdur. Bu olur, lakin nadir hallarda olur və bu, orqanizmin fərdi xüsusiyyətidir. Xurmanın tərkibində çoxlu yod var: əgər bu iz elementinə alergiyanız varsa, o zaman giləmeyvə həssaslığının artması ola bilər.
Nə qədər şəkər
Ən şirin giləmeyvə çeşidi şokolad rəngli pulpa ilə "korolek"dir. Ən az şirin, daha sərt dəri ilə konus şəklində "Çin" xurmasıdır.
Çeşiddən asılı olaraq, xurmanın 100 qramı 16-dan 25 qrama qədər şəkər ehtiva edir.
Beləliklə, xurma şəkərli diabet xəstələri üçün tövsiyə edilə bilməz, xüsusən dekompensasiya mərhələsində (qanda şəkərin səviyyəsi çox yüksək olduqda xəstəliyin kəskinləşməsi, məsələn, yeməkdən sonra 20 mol/l və ya daha çox dəyərə yüksəlir). - red.).
"İnsulin yüksəlir və giləmeyvə bu diaqnozu olan insanlar üçün prinsipcə kontrendikedirsə, şəkər səviyyəsi məqbul səviyyədədirsə, bu giləmeyvə ala bilərsiniz, ancaq həftədə yalnız bir parça, daha çox olmaz", - Anastasiya Kalmurzina deyib.
Dietoloq vurğulayıb ki, sağlam insanın yeyə biləcəyi maksimum xurma gündə 1-2 giləmeyvədir.