Avropalı alimlər süd vəzisi xərçənginin inkişaf riskini artıra biləcək altı kateqoriya məhsul müəyyən ediblər. Bu siyahıya qızardılmış və şirin yeməklər, həmçinin fastfudlar daxildir.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, alkoqoldan sui-istifadə orqanizmdəki hormonal tarazlığa mənfi təsir göstərir, estrogen və bədxassəli hüceyrələrin böyüməsini təşviq edən digər maddələrin səviyyəsini artırır. Bundan əlavə, spirtli içkilər hüceyrələrin DNT-sini zədələyir, bu da xərçəngin inkişaf ehtimalını artırır.
Tərkibində çoxlu miqdarda trans yağlar və doymuş yağlar olan fast foodların müntəzəm istehlakı artıq çəki artımına gətirib çıxarır ki, bu da təkcə döş xərçəngi üçün deyil, həm də ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet və digər xroniki patologiyalar üçün risk faktoru hesab olunur.
Qızardılmış qidalar, xüsusən də qırmızı ət, kartof və digər yüksək bişmiş qidalar, şişlərin inkişafına kömək edən kanserogenləri ehtiva edir. Qızardılmış ətlər, donuz əti, kolbasa və sosiskalar xüsusilə yüksək risk hesab olunur. Hisə verilmiş və emal olunmuş ət məhsullarının tez-tez istehlakı da xərçəngə tutulma riskini artırır.
Həddindən artıq şəkər istehlakı piylənməyə kömək edir, bu da öz növbəsində hormona bağlı şişlərin, o cümlədən döş xərçənginin inkişaf riskini artırır. Qazlı içkilər, kommersiya məqsədilə istehsal olunan şirələr, bişmiş məmulatlar və ağ çörək və xəmir kimi zərif karbohidratlı qidalar sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.
Xərçəngin inkişaf riskini azaltmaq üçün həkimlər zərərli qidaları daha sağlam alternativlərlə əvəz etməyi məsləhət görürlər. Fast food və işlənmiş ət əvəzinə yağsız balıq, qoz-fındıq, paxlalılar və bitki yağlarını pəhrizinizə daxil etməyə dəyər.
Sağlam çəki saxlamaq və immunitet sisteminizi gücləndirmək üçün daha çox təzə meyvə, tərəvəz və tam taxıl yeməlisiniz. Xərçəngin qarşısının alınmasında müntəzəm fiziki fəaliyyət də mühüm rol oynayır.