Digər alkoqolla müqayisədə pivənin daha yüngül bir içki olduğuna və az miqdarda hətta fayda verə biləcəyinə inanılır. Əslində hər şey orqanizmin vəziyyətindən asılıdır. Bundan əlavə, hər hansı bir spirt istehlakı həmişə orqanizm üçün bir riskdir.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bu barədə tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq, hepatoloq Sergey Vyalov məlumat verib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, pivə həqiqətən bütün spirtli içkilərdən fərqlidir.
“Pivə istisna olmaqla, bütün alkoqol mədədən onikibarmaq bağırsağın çıxışında sorulur və dərhal mədəaltı vəzi və qaraciyərə daxil olur. Pivə bağırsaqlara çatan, fermentasiyanı təşviq edən yeganə spirtli içkidir. Sağlam bağırsağı olan insan üçün pivə beləliklə faydalı təsir göstərir. Amerikalı alimlərin apardığı son araşdırmaların göstərdiyi kimi, hansı pivənin alkoqollu və ya alkoqolsuz olmasının heç bir əhəmiyyəti yoxdur”, - həkim bildirib.
Ancaq bir insanın xəstə bağırsağı varsa, o zaman pivə vəziyyəti daha da ağırlaşdırır, qaz meydana gəlməsinə, şişkinliyə və iltihab prosesini təhrik edən digər nəticələrə səbəb olur.
Daha əvvəl ürək üçün ən zərərli spirtdən danışan kardioloq, tibb elmləri namizədi Anna Koreneviç pivəni xüsusi qeyd edib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, bu içki səhvən “yüngül və təhlükəsiz” kimi qəbul edilir.
Məsələ burasındadır ki, pivə köpüyündə kobalt var, onun artıqlığı ürəyi çox yükləyir. Həmçinin, köpük qanı karbon qazı ilə doyurur, bu da varikoz damarlarını təhrik edir. Bundan əlavə, pivə içmək beyin hüceyrələrinin məhv edilməsi və hormonal pozulmalarla əlaqələndirilir.
Bir fincan (150 qram) şərab bədən üçün təhlükəsiz spirt dozası hesab edilə bilər - bu şərtlə ki, içkinin gücü 4-5 dərəcədən çox olmamalıdır, regional Səhiyyə Nazirliyinin baş narkoloqu, Rusiyanın Əməkdar həkimi Vladimir Karpets daha əvvəl deyib. Bununla belə, əksər həkimlər hələ də spirtin təhlükəsiz dozasının olmadığı ilə razılaşırlar. Bu, həmişə bir insanın spirtli içki qəbul etdiyi bir sağlamlıq riskidir.