Bağırsaqların partlamasına səbəb olan qidalar çox yeyildikdə bağırsaq tıxanıqlığı, keçməməzliyi yaradır, hətta ölümlə nəticələnə bilər.
Həkimlər belə təhlükəli qidaları açıqlayıb.
Belə ki, yığıcı, büzücü və iri lif tərkibli tərəvəzlər, meyvələr bağırsaqların selikli qişasını genişləndirir və tıxaqlıq yaradır.
Onlar orqanizmdə Bezoar adlı yad kütlə yaradır, bu kütlə mədədə, nazik bağırsaq, yoğun bağırsaqda toplanır, həzm olunmur.
Bu ərzaqlar: heyva, xurma, turp, kərəviz, kələmdir.
Bağırsağın selikli qişası bezoarlar topalarını itələyə bilmir, beləcə, bağırsaq keçməməzliyi yaranır.
Belə olan halda yalnız cərrahi əməliyyat olmalıdır.
Müdaxilə olmasa, xəstə həkimə müraciət etməsə, ölüm belə baş verə bilər.
(Medicina.az)