Dietoloq Nikki Uilyams 40 yaşdan sonra əziyyət çəkmədən arıqlamağın yollarını açıqlayıb.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, 40 yaşdan sonra bir çox qadın sürətlə kilo almağa başlayır və buna görə də yemək vərdişlərini yenidən nəzərdən keçirmək lazımdır.
Onun sözlərinə görə, 40 yaşına çatdıqdan sonra bir çox qadınlarda sürətli çəki artımı müşahidə olunur və bu, orqanizmin hormonal sistemindəki dəyişikliklərlə bağlıdır:
“Bu dövrdə pəhrizinizi daha yaxından izləmək xüsusilə vacibdir. Pəhrizinizdə bəzi qidaları artırmalı, bəzilərini isə azaltmalısınız. Qadınlar gündəlik qəbul etdikləri qidaların yalnız kalorilərə deyil, həm də qida maddələrinin miqdarına nəzarət etməlidirlər. Bütün qadınlar üçün uyğun universal pəhriz yoxdur. Ancaq bəzi qidalar sağlamlığa əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. Normal hormon balansının qorunması qida maddələrinin daimi doldurulmasını tələb edir. Pəhrizin əsasını tərəvəzlər təşkil etməli və hər yeməkdə payın ən azı 50%-ni təşkil etməlidir. Ən yaxşı tərəvəz seçimlərindən bəziləri brokoli, kələm, gül kələmi və göyərtidir. Pəhrizdə yağlar da mühüm rol oynayır. Onlar vitaminləri mənimsəməyə, hormonların istehsalında iştirak etməyə və qan şəkərinin sabit səviyyəsini saxlamağa kömək edir. Sağlam yağlar avokado, yağlı balıq, kokos yağı, zeytun yağı, qoz-fındıq və toxumlarda olur. Protein qadın orqanizmi üçün də vacibdir və onu süd məhsulları, yumurta, ət, balıq, mərcimək, lobya, noxud, toxum və qoz-fındıqlardan almaq lazımdır. Sağlam karbohidratlar tərəvəz, qəhvəyi düyü, lobya və şirin kartofdan alınmalıdır. Gündəlik yeməklərinizi dörd əsas yeməyə bölmək daha yaxşıdır: səhər yeməyi, günorta qəlyanaltı, nahar və şam yeməyi. Yeməklər arasında qəlyanaltıdan imtina etmək daha yaxşıdır. Əsas yeməklər arasındakı fasilələr 5-6 saat olmalıdır”.