Banan qabığı, sadəcə tullantı deyil. O, mətbəxdə, kosmetikada, təmizlikdə və bağçılıqda çox faydalıdır.
Lent.az xarici mediaya istinadən banan qabığının gündəlik həyatda necə istifadə oluna biləcəyini izah edir.
Kulinariya və qida hazırlanması
Banan qabığı yalnız yemək üçün deyil, həm də yeməklərə fərqlilik qatmaq üçün istifadə oluna bilər. Orqanik banan seçmək və qabığını yaxşıca yumaq vacibdir. Onu sodalı və ya sirkəli su və fırça ilə mum qatından təmizləmək olar.
Ət üçün bitki mənşəli alternativ
Banan qabığı tekstura baxımından çəkirdək meyvəsinə bənzəyir, buna görə də onu sendviç və tako kimi yeməklərdə ətin əvəzi kimi istifadə etmək olar. Bunu etmək üçün qabıqdan meyvə hissəsini ayırmaq, onu doğramaq, ədviyyatlamaq və qızartmaq kifayətdir.
Tərəvəz yeməklərinə əlavə
Doğranmış banan qabığı tərəvəz qızartmalarında istifadə oluna bilər. O, soya sousu, sarımsaq, zəncəfil və digər ədviyyatların dadını hopdurur.
Ətin şirəliliyinin saxlanması
Donuz əti və ya toyuq bişirərkən yeməyə saralmış banan qabığı əlavə edin. Bu, ətin nəmliyini qoruyacaq və yüngül şirinlik verəcək.
Dəriyə qulluq
Banan qabığı mətbəxdən birbaşa istifadə edilə bilən təbii dəriyə qulluq vasitəsidir. İstifadədən əvvəl dərinin kiçik hissəsində test etmək tövsiyə olunur.
Nəmləndirmə
Qabığın tərkibindəki su və kalium sayəsində o, quru dərini nəmləndirir. 3–5 dəqiqə dəriyə sürtülür, sonra isə soyuq su ilə yuyulur.
Sakitləşdirmə
Tərkibindəki antioksidantlar (xüsusən karotin) sayəsində qıcıqlanmanı azaldır. Qabıq 5–10 dəqiqə dəriyə qoyulur, sonra yuyulur.
Dişlərin ağardılması
Hər gün dişləri qabığın daxili hissəsi ilə 1–2 dəqiqə silsəniz, zamanla dişlərin daha ağ olduğunu görə bilərsiniz. Bu, diş pastasını əvəz etmir, amma təbəqələnməni azalda bilər.
Məişətdə təmizlik
Banan qabığı qoxuların aradan qaldırılmasından tutmuş parıldatma işlərinə qədər bir çox praktik funksiya daşıyır.
Qoxu uducu
Doğranmış qabıq zibil torbasının altına qoyula bilər. Bu pis qoxuları neytrallaşdırır.
Parıldatma
Qabığı blenderdə su ilə qarışdırın, pastanı gümüş və ya paslanmayan polad səthlərə çəkin və yumşaq parça ilə silin. Təbii yağlar və kalium parlaqlığı bərpa etməyə kömək edir.
Cızıqların silinməsi
Ayaqqabı və ya döşəmədəki aşınmaları banan qabığı ilə sürtün, sonra yumşaq parça ilə silin.
Otaq bitkiləri üçün gübrə
Qabığı bir neçə gün suda saxlayın və həmin su ilə güldanlardakı torpağı sulayın. Kalium və fosfor torpağı təbii şəkildə zənginləşdirir.
Bağda istifadə
Banan qabığı kompost üçün ideal olsa da, ayrıca gübrə kimi də istifadə oluna bilər.
Təbii gübrə
Torpağa qarışdırıldıqda, qabıqlar parçalanaraq torpağı qida maddələri ilə zənginləşdirir.
Bitki böyüməsini dəstəkləyir
Tərkibindəki yüksək kalium çiçəklənmə və məhsuldarlığı artırır.
Zərərvericilərə qarşı vasitə
Bəzi bağbanlar xırdalanmış qabığı bitkilərdəki bitləri uzaqlaşdırmaq üçün istifadə edirlər.