Niyə suyu iki dəfə qaynatmaq  olmaz? - XƏBƏRDARLIQ
30 dekabr 2024 17:52 (UTC +04:00)

Niyə suyu iki dəfə qaynatmaq olmaz? - XƏBƏRDARLIQ

Mütəxəssislərin fikrincə, suyun dəfələrlə qaynadılması onun tərkibinə və xassələrinə təsir edir.

Lent.az xəbər verir ki, bir çox insan çay və ya qəhvə hazırlamaq üçün suyun qaynadılmasına önəm vermirlər. Bununla belə, tədqiqatçılar xəbərdarlıq edirlər ki, suyu bir neçə dəfə ardıcıl olaraq qaynatmaq arzuolunmazdır. Çünki bu onun tərkibinə və xüsusiyyətlərinə təsir göstərə bilər.

Ən çox qaynatmaq üçün istifadə edilən kran suyu müxtəlif çirkləri ehtiva edir. Onların arasında dezinfeksiya üçün istifadə edilən xlor, kalsium və maqnezium duzları, həmçinin az miqdarda qurğuşun, sink və ya stronsium kimi ağır metallar var.

Hər təkrar qaynama ilə bu çirklər konsentrasiya olur. Suyun buxarlanması prosesi onun həcmini azaldır, mineral duzlar və çöküntülər qalır ki, biz çaydanın divarlarında miqyas şəklində görürük. Bu birləşmələr kiçik miqdarda sağlamlıq üçün təhlükəsiz olsalar da, zaman keçdikcə onların konsentrasiyası nəzərə çarpır.

Bundan əlavə, suda olan üzvi birləşmələr, qızdırılanda xlorla qarşılıqlı təsir göstərərək zəhərli maddələr əmələ gətirə bilər. Bu proseslər kiçik miqyasda baş versə də, yenə də suyun keyfiyyətini aşağı salır.

Su iki dəfə və ya daha çox qaynadılırsa, orqanizmə faydası azalır. Təkrar qaynama qalan faydalı mineralları məhv edir və belə su hələ də susuzluğu yatırsa da, onun xüsusiyyətləri daha az dəyərli olur.

Mütəxəssislər istifadə etməzdən əvvəl çaydanı mütəmadi olaraq kireçdən təmizləməyi və suyu yalnız bir dəfə qaynatmağı məsləhət görürlər.

Qaynama müddəti məsələsi də vacibdir. Mənbə suyunun keyfiyyəti şübhə doğurursa, onu ən azı beş dəqiqə qaynatmaq lazımdır. Hepatit B virusu kimi daha davamlı mikroorqanizmləri məhv etmək üçün 30 dəqiqəyə qədər vaxt lazım olacaq və botulizm sporları yalnız 6 saat qaynadıqdan sonra ölür.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2544
avatar

Oxşar yazılar