Niyə soyuducunun qapısı yumurta saxlamaq üçün ən yaxşı yer deyil? Yumurtalar soyuducuda harada daha uzun müddət saxlanılır və istehsalçılar niyə yumurta bölməsini qapıya qoyurlar?
Lent.az xarici mediaya istinadla yumurta saxlamağın incəliklərini təqdim edir.
Hər bir soyuducuda yumurta saxlamaq üçün xüsusi qab var. Modellərin böyük əksəriyyətində o, qapıda yerləşir. Bu həll daxili məkana qənaət edir və kövrək məhsula asan girişi təmin edir. Bununla belə, Britaniya alimlərinin dərc etdiyi araşdırmaların nəticələri göstərib ki, soyuducunun qapısı yumurta üçün ən yaxşı yerdən uzaqdır.
Niyə qapıda olmasın?
BEIC (Britaniya Yumurta Sənayesi Şurası) mütəxəssislərinin fikrincə, soyuducunun qapısı yumurtaların saxlanması üçün tələb olunan temperatur rejiminə uyğun gəlmir, çünki buradakı məhsullar ən kəskin temperatur dalğalanmalarına məruz qalır. Soyuducunu hər dəfə açanda qapıdakı yumurta isti hava alır. Bu cür fərqlər istər-istəməz onun saxlanma ömrünü qısaldır.
Alimlər razılaşırlar ki, yumurtalar soyuducunun ortasındakı orta rəfdə və ya tərəvəz saxlama bölməsində saxlanılsa, daha uzun müddət təzə qalacaq. Eyni zamanda, digər məhsullardan qoxuların nüfuz etməməsi üçün qapalı orijinal qablaşdırmada saxlanmalıdır.
Amma bir dəqiqə gözləyin, axı supermarketlərdə yumurta birbaşa rəflərdə olur və onların təzəliyi heç kəsi narahat etmir. Pərakəndə satış şəbəkələrinin işçiləri saxlama şərtlərini pozurmu?
“0-dan 20 dərəcəyə qədər temperaturda və 85 -88 faiz nisbi rütubətdə pəhriz yumurtaları 7 gündən çox olmayaraq saxlanıla bilər; yeməkxanalar - 25 gündən çox olmayaraq; yuyulmuş yumurtalar - 12 gündən çox saxlamaq olmaz. Mənfi 2 ilə 0 dərəcə temperaturda və nisbi rütubət 85 faizdən 88 faizə qədər olduqda, yumurtaları 90 günə qədər saxlamağa icazə verilir.
Belə çıxır ki, yumurtanın soyuducudan kənarda saxlanmasında heç bir ziddiyyət yoxdur. Əsas odur ki, temperatur sabit olsun və 20 dərəcədən çox olmasın. Bu şərtlərin hər ikisinə adətən supermarketlərdə əməl olunur.
Yeri gəlmişkən, bir çox görkəmli kulinariya mütəxəssisləri də yumurtaları soyuducuda saxlamaq lazım olmadığına inanırlar. Məsələn, məşhur aşpaz Raymond Blank yeməklərini həmişə otaq temperaturunda olan yumurtalardan istifadə edərək hazırlayır. O deyir ki, bir çox insanlar çox vaxt lazım olmadıqda hər şeyi dondurmağa alışırlar.
Yumurtanın soyuducuda silkələnməsi
Soyuducunun qapısında saxlanılan yumurtaların başqa bir təhlükəsi həddindən artıq silkələnmədir. Qabıqdan əlavə, toyuq yumurtası yalnız təxminən 0,06 mm qalınlığında olan ən incə qabıq membranı ilə xarici mühitin nüfuzundan qorunur. Qapını hər dəfə açanda və ya bağladıqda, titrəmə səbəbindən bu qabıqda mikro zədələr əmələ gəlir ki, bu da sonradan patogen bakteriyaların məhsula daxil olmasına başlaya bilər. Bu, çürümə proseslərin inkişafına kömək edir və orqanoleptik xüsusiyyətlərin dəyişməsinə səbəb olur.
Ekspertlər xəbərdarlıq edir ki, soyuducunun qapısında yumurta saxlayanlar mükəmməl, ən əsası isə səhər yeməyində sağlam qızardılmış yumurtaya bel bağlamasınlar. Buna görə də, yumurtaları orta rəfdə və ya sabit temperaturu olan başqa bir sərin yerdə saxlamaq daha yaxşıdır.