Kökəlməyin ən böyük səbəbləri çox karbohidrat istehlak etmək, oturaq qalmaq, kifayət qədər su içməmək, qeyri-kafi və keyfiyyətsiz yuxudur. Ramazan ayında oruc tutanda bu səhvlərə yol verilərsə, kökəlmək qaçınılmaz olar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, orucluq zamanı qan şəkərimizin azalması iftar zamanı karbohidrat istehlakı zərurətinə səbəb olacaq.
Gündəlik kifayət qədər zülal almalı, sağlam yağlar istehlak etməli və karbohidratları məhdudlaşdırmalıyıq.
1. İlk olaraq sahurda ağ çörək və şəkərli qidalar, bal, meyvə, qəhvəyi çörək, yulaf və tərəvəz kimi lif ehtiva edən karbohidratlardan uzaq durmalısınız.
2. Orqanizmin düzgün və sağlam işləməsi, arıqlama zamanı əzələ itkisinin qarşısını almaq üçün hər gün kifayət qədər zülal qəbul edilməlidir.
3. İmsak vaxtı protein tərkibli qidalara üstünlük verilməlidir. Zülal toxluq hissi verəcəyi üçün karbohidratlar məhdud şəkildə istehlak ediləcək.
4. Sahurda yemək yedikdən dərhal sonra uzanmaq olmaz.
5. Keyfiyyətli yuxu maddələr mübadiləsi sürəti üçün çox əhəmiyyətlidir. Yetkin bir insanın orta gündəlik yuxu tələbi 6-8 saatdır. Yuxu saatları da bunu nəzərə alaraq planlaşdırılmalıdır.
6. Kifayət qədər su içmək maddələr mübadiləsi sürətinə də təsir edir. Kifayət qədər su içmədikdə, maddələr mübadiləsi sürəti yavaşlayır və çəki artımına səbəb ola bilər.
7. Gün ərzində hərəkətsiz qalmayın. Hərəkətsizlik çəki artımına səbəb ola bilər.
8. İftara su və şorba ilə başlayın. 10-15 dəqiqə gözləyin və sonra əsas yeməyə keçin. Bu sayədə şəkəriniz tarazlaşacaq və toxluq hissi yaranmağa başlayacaq.
9. İftarda sahurda olduğu kimi kifayət qədər zülal istehlak etmək vacibdir. Ət, toyuq, balıq, paxlalılar, qatıq və ayran kimi zülal qaynaqlarına üstünlük verilməlidir.
10. Şərbətli desertlər yerinə tərkibində protein də olan südlü desertlərə üstünlük vermək lazımdır. Bunun xaricində hər gün desert yeyilməməlidir.