Auburn Universitetinin Harrison Əczaçılıq Kollecinin alimləri zeytun yağının sağlamlıq üçün faydalarını dilə gətiriblər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, müəlliflər yüngül koqnitiv (psixoloji) pozğunluğu yaşayan 25 iştirakçı üzərində araşdırma aparıblar.
Subyektlərdən altı ay ərzində gündəlik pəhrizlərinə təxminən 30 mililitr (təxminən üç yemək qaşığı) zeytun yağı daxil etmələri istənib. 13 iştirakçı sızma zeytun yağı və 12 nəfər isə təmizlənmiş zeytun yağı istehlak edib. Birinci seçimdə çoxlu fenol var - bir hidroksil qrupu və benzol olan üzvi birləşmələr sinfi. Əlavənin istifadəsindən əvvəl və sonra bütün eksperimental subyektlərə diaqnoz qoyulub: MRT, idrak testləri, Alzheimer xəstəliyinin biomarkerlərinin olması üçün qan testləri.
Təcrübənin nəticələri göstərib ki, təmizlənməmiş və təmizlənmiş zeytun yağı koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdırıb, bu, klinik demans və digər davranış meyarları üzrə ballarda əks olunub.
Eyni zamanda, MRT tarama məlumatları birinci və ikinci qruplarda eyni olmayıb. Təmizlənməmiş yağ qan-beyin maneəsini və beynin müxtəlif sahələri arasında əlaqəni stimullaşdırıb, təmizlənmiş yağ isə idrak üçün cavabdeh olan bölgələrdə beynin funksional aktivliyini artırıb və nəticədə daha yaxşı yaddaş əldə edilib.
Alzheimer xəstəliyinin biomarkerləri - beta-amiloid və tau-fosforilləşdirilmiş zülallar bir anda iki qrupda yaxşılığa doğru dəyişib. Bu, qan-beyin baryerinin funksiyasının, eləcə də idrak qabiliyyətlərinin yaxşılaşmasına səbəb ola bilər.