Payızda sağlamlığınızı qorumaq vacibdir və bunun ən yaxşı yollarından biri pəhrizinizə mövsümi qidaları daxil etməkdir.
Lent.az-ın məlumatına görə, payızda orqanizmin xüsusilə dəstəyə ehtiyacı var və sağlamlığı yaxşılaşdırmağın ən yaxşı yollarından biri pəhrizinizə mövsümi qidaları daxil etməkdir. Onlar yalnız qida maddələri ilə zəngin deyil, həm də əlverişlidir. Bu dövrdə təbiət bizə vitaminlər və antioksidantlarla zəngin olan çoxlu təzə məhsullar təqdim edir.
Alma ən məşhur payız meyvələrindən biridir və sentyabr-oktyabr aylarında yetişir. Bu meyvə həzm sağlamlığını dəstəkləyən və xolesterolu azaltmağa kömək edən C vitamini kimi lif və antioksidanları ehtiva edir.
Başqa bir payız məhsulu balqabaqdır. Oktyabr ayında xüsusilə təzə olur və tərkibində A, C və E vitaminləri, həmçinin sink və dəmir kimi minerallar var. Balqabaq yalnız faydalı deyil, həm də çox dadlıdır, xüsusən də zeytun yağı və ədviyyatlarla bişirilsə.
Çuğundurlar da ilin bu vaxtında ən yüksək qida dəyərinə çatır. Bu kök tərəvəzi fol turşusu və C vitamini ilə zəngindir, ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır. Onu salatlara əlavə etmək və ya dadlı yeməklər hazırlamaq üçün bişirmək olar.
Armud da alma kimi payızda yetişir. Onlar immunitet sistemini və sağlam dərini dəstəkləməyə kömək edən yüksək miqdarda lif və C vitamini ehtiva edir. Armud salatlarda və ya tək başına qəlyanaltı kimi istifadə edilə bilər.
Tərkibində çoxlu antioksidant olan zoğalı da unutmayın. Bu məhsulu souslardan və bişmiş məhsullardan tutmuş salatlara qədər müxtəlif yeməklərə əlavə etmək olar. Zoğal tərkibindəki yüksək C vitamini sayəsində immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
Bu qidalar təkcə sağlamlığınızı yaxşılaşdırmayacaq, həm də payız pəhrizinizə müxtəliflik qatacaq.