Mütəxəssislər bağırsaq mikrobiomunuzu pozan iki növ süd növünü açıqlayıblar.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, müəyyən süd növləri bağırsaq mikrobiomuna mənfi təsir göstərə bilər.
İnək və şirin ətirli südləri istehlak etməmək daha məsləhətlidir. Daimi inək südü laktoza dözümsüzlüyü olan insanlarda bağırsaq mikrobiomunun tarazlığını poza bilər və bu, şişkinlik və ishal kimi simptomlara səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, böyümə hormonları və ya antibiotiklərlə müalicə olunan inəklərdən alınan süd bağırsaq mikroflorasının balansını daha da poza bilər.
Tərkibində şəkər olan ətirli süd, arzuolunmaz bağırsaq bakteriyalarının böyüməsini sürətləndirə bilər və piylənmə kimi xəstəliklərlə əlaqələndirilir.
Badam, soya və ya yulaf kimi bitki mənşəli südlər sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyən qidaları ehtiva edir, lakin şəkər əlavə edilməmiş çeşidləri seçmək vacibdir.
Kefir kimi fermentləşdirilmiş süd məhsulları bağırsaq sağlamlığını aktiv şəkildə dəstəkləyən probiyotikləri ehtiva edir.