Müasir elm sübut edib ki, yenidən qızdırılan və istehlak edilən qida zərərli kimyəvi maddələr yaradır. Xüsusilə bəzi qida növlərini yüksək temperaturda qızdırmaq həzmi çox çətinləşdirir və zərərli toksinlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Lent.az təkrar qızdırılması məsləhət görülməyən qidaları təqdim edir:
1. Ana südü
Ana südü yenidən qızdırılmaması lazım olan qidalardan biridir. Xüsusilə körpələrin inkişafında böyük əhəmiyyət kəsb edən ana südü çox yüngül səviyyəyə qədər qızdırılaraq körpələrə verilməlidir.
2. Kök
Yerkökünü yenidən qızdırmaq olmaz. Mütəxəssislər təkrar qızdırılan qidaların həzmi çətinləşdirdiyini və orqanizmdə dəyişikliklərə səbəb olduğunu deyirlər.
3. İspanaq
İspanaq çox yüksək temperaturda yenidən qızdırılmaması lazım olan qidalardandır. Tərkibindəki tərəvəzlər zərərli kimyəvi maddələrə çevrilərək vitamin dəyərini itirir.
4. Kərəvöz
İmmunitet sistemi üçün çox faydalı olan kərəvözün davamlı qızdırılması toksinlərin artmasına və yeməyin acı olmasına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən ən aşağı temperaturda istiləşənə qədər qızdırıla bilər.
5. Balıq
Balıq kimi həssas məhsulların yenidən qızdırılması qida zəhərlənməsi baxımından risk yaradır və balıqdakı orqanizmlərdə dəyişikliklərə səbəb olur. Bu səbəblə, ümumiyyətlə, balığın bişən kimi istehlak edilməsi tövsiyə olunur.
6. Kartof
Kartof asanlıqla cücərən bir qidadır. Bu səbəbdən bişirildikdən dərhal sonra boyatlaşa biləcəyi üçün yaxşı saxlanmalı və tez istehlak edilməlidir.
7. Göbələk
Normalda diqqətlə istehlak edilməsi lazım olan göbələklər bişdikdən sonra çox uzun müddət saxlanılmamalı və yenidən qızdırılmamalıdır.
8. Toyuq
Toyuq salmonella bakteriyalarının ən tez çoxaldığı mühitdir. Bu səbəblə toyuq əti çox diqqətlə saxlanılmalıdır. İstehlakdan sonra uzun müddət saxlanmamalıdır. Açıq havada isə ümumiyyətlə saxlamaq olmaz. Toksinlərin çoxalmaması üçün yenidən qızdırmaq da tövsiyə edilmir.
9. Düyü
Tez boyatlaya bilən düyü yenidən qızdırıldıqda nişastanı artırır və həzmi çətinləşdirir. Bu səbəbdən düyünü yenidən qızdırmaq məsləhət görülmür.
10. Yumurta
Yumurta həssas qida olduğundan ehtiyatla saxlanmalı və bişdikdən sonra çox uzun müddət qalmamalıdır. Yenidən isitmə də mütəxəssislər tərəfindən tövsiyə edilmir.