Yumurta, yoxsa kəsmik:  səhər yeməyində hansını yemək daha yaxşıdır?
06 sentyabr 2025 09:25 (UTC +04:00)

Yumurta, yoxsa kəsmik: səhər yeməyində hansını yemək daha yaxşıdır?

0

Səhər yeməyində yumurta və ya kəsmik (tvoroq) yeməyin hər birinin üstünlükləri və çatışmazlıqları var. Yumurta daha uzunmüddətli toxluq hissi yaradır, kəsmik isə orqanizmi kalsium və yüngül zülal porsiyası ilə təmin edir. Seçim rasiondakı qida balansından asılıdır.

Lent.az yumurta və kəsmiyin faydalarını təqdim edir:

Kəsmiyin faydaları

Həm yumurta, həm də kəsmik ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər əsas odur ki, onları orta miqdarda qəbul edəsiniz. Kəsmik yumurtadan daha çox kalsium və daha az doymuş yağ ehtiva edir. Əsas şərt isə natrium miqdarı 300 mq-dan çox olmayan məhsulu seçməkdir, çünki yüksək natrium arterial təzyiqin artmasına və ürək-damar xəstəlikləri riskinə səbəb ola bilər. Kəsmiyin yüksək kalsium, az xolesterin və az doymuş yağ tərkibi onu ürək sağlamlığı üçün xüsusilə faydalı edir. Hypertension jurnalında dərc olunmuş araşdırma göstərir ki, yağsız süd məhsullarını (kəsmik kimi) müntəzəm qəbul edən insanların qan təzyiqi daha aşağı olur və onların ürək xəstəliklərinə tutulma riski də azdır. Eyni zamanda, kəsmik adətən sərt pendirlərdən daha az doymuş yağ ehtiva edir. Yarım stəkan yağsız kəsmikdə cəmi 1,2 qram doymuş yağ olur. Lakin Amerika Ürək Assosiasiyası xəbərdarlıq edir ki, bəzi kəsmik növlərində natrium çox olur və bu da ürək xəstəlikləri riski daşıyan insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Uzunmüddətli yüksək miqdarda qəbul yüksək qan təzyiqinə və ürək-damar problemlərinə gətirib çıxara bilər.

Yumurtanın təsiri

Yumurta istehlakı ilə xolesterin səviyyəsinin yüksəlməsi arasında əlaqə mövcuddur və bu, ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Orqanizmin müəyyən qədər xolesterinə ehtiyacı olsa da, həddindən artıq qəbul arteriyalarda yığılan lövhələrin yaranmasına səbəb olur ki, bu da ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır. Bununla belə, European Journal of Nutrition jurnalında dərc olunmuş araşdırmada göstərilir ki, yumurtalar antioksidantlarla zəngin olduqları üçün müntəzəm qəbul ürək sağlamlığına faydalı ola bilər. Bu antioksidantlar iltihabı azaldır. Gündə bir yumurta yemək bəzi insanlarda insult və infarkt riskini azalda bilər. Yaşlı insanlar, yüksək xolesterini olanlar və ürək xəstəliyindən əziyyət çəkənlər yumurta qəbulunu məhdudlaşdırmalı və onu hər gün yeməkdən çəkinməlidirlər.

Sağlam səhər yeməyi üçün məsləhətlər

Seçiminiz istər yumurta, istərsə də kəsmik olsun, həkimlər aşağıdakı qaydalara əməl etməyi tövsiyə edirlər:

Kəsmiyi blinçiklərə və ya yulaf sıyığına əlavə edin.

Tam buğda vaflisinin və ya tostun üzərinə yağsız kəsmik səpin.

Bərk bişmiş yumurtanı doğrayıb tost üzərində təqdim edin.

Yağsız, natrium miqdarı az və əlavə dadlandırıcı, şəkərsiz kəsmik seçin.

Ürək üçün faydalı bitki yağlarından istifadə edin, kərə yağı və ya heyvan yağı istifadə etməyin.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 416

Oxşar yazılar