Qırmızı şərab yalnız dadlı deyil, həm də onu istehlak edənlərə xeyir verə biləcək bir çox xüsusiyyətlərə malikdir.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, ekspertlərin fikrincə, qırmızı şərab ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa çox yaxşı kömək edə bilər. Bu, tərkibində resveratrol kimi çoxsaylı antioksidantların olması ilə bağlıdır. Onlar qan damarlarının sağlamlığını qorumağa kömək edir və pis xolesterinin (LPNP) səviyyəsini azaltmaq üçün əsas rol oynayır.
Bundan əlavə, qırmızı şərab tərkibindəki çoxlu antioksidantlar sayəsində orqanizmdə sərbəst radikallarla mübarizə aparır. Beləliklə, bu, vaxtından əvvəl qocalmanın qarşısını ala və bəzi xroniki xəstəliklərin riskini azalda bilər.
Daha bir üstünlük isə qırmızı şərabın mülayim istehlakında tapıla bilər – o, koqnitiv pozuntular və neyrodegenerativ xəstəliklər riskini azaltmaqla əlaqəli ola bilər. Digər tərəfdən, qırmızı şərab stressin, həzm problemlərinin və ya bədən çəkisinə nəzarət kimi bəzi narahatlıqların azaldılmasında da köməkçi ola bilər.
Qırmızı şərabın nəzərə alınmalı riskləri
Hər hansı bir spirtli içki kimi, qırmızı şərab istehlakı ilə bağlı da diqqətli olmaq lazımdır. Əks halda, sağlamlığımıza və ümumi rifahımıza müxtəlif risklər yarana bilər.
Ən çox tanınan risk – qırmızı şərab mülayim miqdardan çox istehlak edildikdə qaraciyər xəstəlikləri yaranmasıdır. Alkoqol qaraciyərə zərər verə və bu orqanda xəstəliklərin yaranma ehtimalını artıra bilər. Eyni zamanda, xərçəng xəstəlikləri də spirtli içkilərin həddən artıq istehlakı ilə bədəndə daha asan yarana bilər.
Ən çox rast gəlinən xərçəng növlərinə süd vəzi xərçəngi və yoğun bağırsaq xərçəngi daxildir. Bundan əlavə, spirtin həddən artıq istehlakı digər ümumi sağlamlıq problemlərinə – yüksək qan təzyiqi, ürək ritminin pozulması və hətta bəzi psixi sağlamlıq problemlərinə, məsələn, vaxtından əvvəl demensiyaya səbəb ola bilər.