Banan dünyanın ən məşhur meyvələrindən biridir. O, dadlı, qidalandırıcı və daşınması rahat olduğuna görə çox vaxt ideal qəlyanaltı kimi qəbul edilir.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, lakin bananı yeməzdən əvvəl onu mütləq yumaq lazımdır.
Niyə bananı yeməzdən əvvəl yumaq vacibdir?
Banana xarici qabığı daha sərt olsa da, digər meyvələr kimi yuyulmalı və işlənməlidir. Qida texnologiyaları üzrə mütəxəssis Tamika Sims bildirib ki, qabığı olan məhsullar da, hətta qabığını atmağı planlaşdırsaq belə təmiz axar su ilə yuyulmalıdır.
Bu gigiyenik vərdiş, qabığın üzərindəki kirlərin və mikrobların əllərimiz və orqanizmimizə keçməsinin qarşısını alır. Banana toxunarkən qabıqda olan kir, bakteriya və pestisidlərin əllərimizə keçərək sonra ağız yolu ilə bədənə daxil olma ehtimalı var. Buna görə bananı yumaq sağlamlıq baxımından vacib addımdır.
Yuyulmamış meyvələrin yaratdığı təhlükələr
Tərkibində zərərli bakteriyalar olan yuyulmamış meyvə və tərəvəzlərin istehlakı qida zəhərlənmələrinə səbəb ola bilər. Bu bakteriyalar arasında:
Salmonella
E.coli (bağırsaq çöpləri)
Listeriya yer alır.
Bundan əlavə, yuyulmamış meyvələrin üzərində:
Kir
Zibil
Hətta həşəratlar ola bilər.
Bu qruplar xüsusilə risk altındadır:
5 yaşdan kiçik uşaqlar
65 yaşdan yuxarı yaşlı insanlar
Hamilə qadınlar
İmmun sistemi zəif olan şəxslər
Pestisidlərin təhlükəsi
Pestisidlərin insan sağlamlığına mənfi təsirləri məlumdur. Onlar bəzi xroniki xəstəliklərin riskini artırır, məsələn:
Autizm
Xərçəng
Hipertoniya (yüksək təzyiq)
Şəkərli diabet
Demensiya
Banani düzgün necə yumaq olar?
Bananı soyuq axar suyun altında təxminən 30 saniyə yuyun. Əllə qabığın üzərindəki görünən çirkləri təmizləyin. Sabun və ya kimyəvi vasitələr istifadə etməyin, çünki onların qalıqları zərərli ola bilər. Yuduqdan sonra kağız dəsmalla qurulayın və ya havada qurumasını gözləyin. Bu, qabığın iç hissəyə mikroblar keçirməsinin qarşısını alır.
Alternativ üsul – sirkəli su ilə yumaq
Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Trevor Kreyg qeyd edir ki, yeməkləri sirkə ilə qarışdırılmış su ilə spreyləmək də mümkündür. Bu, meyvələrin üzərindəki bəzi bakteriya və kimyəvi qalıqları aradan qaldıra bilər.
Nəticə
Bananın qabığını yeməsək belə, onun üzərindəki kir və mikroblar əllərimizə keçərək bədənimizə daxil ola bilər. Bu səbəbdən, bananı yeməzdən əvvəl yumaq sadə, amma vacib bir sağlamlıq tədbiridir.