Həkimlər və dietoloqlar mikrodalğalı sobalar haqqında mövcud olan məşhur mifləri təkzib ediblər.
Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, dietoloq Dueyn Mellorun sözlərinə görə, qidalardakı qida maddələrinin məhv edilməsi qidanın istənilən istilik müalicəsi zamanı baş verir - qaynadılır, bişirilir, qızardılır və ya buxarlanır.
Lakin mikrodalğalı sobada qızdırma prosesi cəmi bir neçə dəqiqə davam etdiyinə görə, bu hazırlanma üsulu ilə sümüklər, əzələlər, ürək və həzm sistemi üçün lazım olan C vitamini, lif, kalium və maqnezium daha çox qorunur.
Eyni zamanda, oftalmoloq Mixail Konovalovun izah etdiyi kimi, maqnetron tərəfindən yaradılan və qidanın tərkibindəki su molekullarını hərəkətə keçirməyə məcbur edən, onun qızmasına səbəb olan elektromaqnit dalğaları xüsusi ekranlar və torlar sayəsində cihazdan kənara çıxmır. Onlar həmçinin “yeməkdə yerləşə” bilmirlər.
Amma mikrodalğalı sobada istifadə olunan qablara ehtiyatla yanaşmaq lazımdır. Hamının bildiyi kimi, yalnız metal qablardan istifadə edə bilməzsiniz, həm də müvafiq olaraq işarələnməmiş plastik qablardan istifadə edə bilərsiniz. Sonuncu halda, qızdırılan zaman sağlamlıq üçün təhlükəli olan kanserogenlərin sərbəst buraxılması riski var. Həmçinin, keramika qablardan istifadə etməyin - onlar yeməkdən daha tez qızdırılır.