Əsl kərə yağını tanımaq bu qədər asan imiş - Rəngi onu ələ verir
06 avqust 2025 09:37 (UTC +04:00)

Əsl kərə yağını tanımaq bu qədər asan imiş - Rəngi onu ələ verir

Əsl kərə yağının sirri əslində çox sadədir. Onu ələ verən ən əsas ipucu isə xüsusi rəng çalarıdır. Rəngi və qatılığına dair detallar market rəflərində etibarlı seçim etməyi asanlaşdırır. Bəs əsl kərə yağı necə tanınır?

Bu barədə məlumatları Lent.az sizə təqdim edir:

Marketdə onlarca seçim var, amma hansısı əsl, hansısı deyil?
Cavab əslində çox sadə bir detalda gizlidir. Təbii məhsullar rəngindən özünü bəlli edir. Mütəxəssislər alış-veriş zamanı ilk baxışda seçilən bu ipucunun əhəmiyyətini xüsusilə vurğulayır. Budur, bütün detalları ilə:

Əridildikdə dibi tortulu olurmu?
Əsl kərə yağı əridildikdə dibində süd tortusu qalır və üst hissəsi şəffaflaşır. Saxta olanlar isə tamamilə əriyir, geridə heç nə buraxmır. Bu sadə müşahidə ilə yağın təbii olub-olmadığını anlamaq mümkündür. Əriməkdə olan yağda yığılan qalıqlar, təbii süd məhsulu olduğuna işarə edir.

Soyuducuda bərkimə sürətinə baxın
Əsl kərə yağı soyuducuda qısa müddətdə bərkiyir. Saxta yağlar və ya marqarin qarışıqları isə eyni sürətlə bərkimir, yumşaqlığını qoruyur. Soyutma sonrası qatılıq nəzarəti, yağın tərkibini anlamaqda təsirli üsuldur. Təbii olan sürətlə daş kimi bərkiyir.

Rəngi təkdüzədir, yoxsa təbii?
Əsl kərə yağının rəngi adətən sarının müxtəlif çalarlarında və bir qədər dalğalı olur. Homojen olmayan bu rəng quruluşu təbiiliyin göstəricisidir. Saxta kərə yağları isə adətən tək rəngli və parlaq olur. Qida boyası ilə rənglənmiş məhsullarda təbiilik əlamətləri olmur.

Ağızda buraxdığı dad necədir?
Əsl kərə yağı ağızda əriyərkən yüngül süd və krem kimi bir dad buraxır. Saxta məhsullar isə yağlı və süni bir dadla ağızda qalır. Xüsusilə yeməklərdə istifadə olunan kərə yağının ağızda buraxdığı dad, tərkibini anlamaqda ipucu verir.

YEMEKTE KIZARMA ŞEKLİNE DİKKAT EDİN

Qoxusu südü xatırladırmı?
Həqiqi kərə yağının qoxusu qatıq və ya süd məhsullarını xatırladır. Əgər qoxusuz və ya kəskin yağ iyi gəlirsə, saxta olma ehtimalı yüksəkdir. Kərə yağı isidildikdə yayılan təbii süd qoxusu, məhsulun tərkibi haqqında önəmli göstərici ola bilər.

Su ilə təmasda nə baş verir?
Əsl kərə yağı suya atıldıqda səthdə üzür və zamanla əriyir. Saxta yağlar isə ya suya qarışır, ya da dibi çökür. Bu sadə su testi, yağın quruluş xüsusiyyətlərini anlamaq üçün praktik bir üsuldur.

Yeməkdə qızarma formasına diqqət edin
Əsl kərə yağı tavada isidildikdə azca köpürür və rəngi tündləşmədən qəhvəyimsi bir təbəqə yaradır. Saxta yağlar isə yanır, qara tüstü çıxarır və pis qoxu buraxır. Bu fərq, yemək bişirərkən asanlıqla hiss olunur.

AĞIZDA BIRAKTIĞI TAT NASIL

Uzun müddət otaq temperaturunda saxlayın
Əsl kərə yağı otaq temperaturunda zamanla yumşalır və xarab olmağa başlayır. Saxta yağlar isə pozulmadan uzun müddət qalır. Əgər otaq temperaturunda həftələrlə rəngi və qoxusu dəyişmədən dayanan bir yağ varsa, onun təbii tərkibli olmadığına şübhə artır.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 612

Oxşar yazılar