Diş həkimi dişlərə zərər verən üç məhsulun adını çəkib.
Lent.az xəbər verir ki, bu barədə stomatoloq Maqomed Daxkilqov danışıb.
Onun sözlərinə görə, artıq meyvə və giləmeyvə yedikdə diş minası kobudlaşır.
Adətən bütün şirniyyatlar dişlər üçün ən zərərli qidalar sırasına daxil edilir - tortlar, xəmirdən hazırlanmış məhsullar, cemlər, peçenyelər və digər qənnadı məmulatları. Həmçinin, tərkibindəki spirt, turşu və boyalara görə spirtin zərərləri haqqında çox adam bilir. Ancaq zərəri o qədər də bilinməyən daha üç kateqoriyalı məhsul var
“Birincisi, çörək və çörək məhsulları, buğdanın bütün növlərindən makaron, kartof, dənli bitkilər və paxlalı bitkilərdən ibarət karbohidratlı qidalardır. Onlar dişlərə zərər verə bilər. Çünki bu məhsulların tərkibində bol olan karbohidratlar sadə şəkərlərə parçalanır və ağız boşluğundakı kariogen bakteriyalar qidalanma üçün hansı növ şəkərdən istifadə edildiyinə əhəmiyyət vermir. Bundan əlavə, karbohidratlı qidalar çox vaxt qalın və viskoz bir quruluşa malikdir. Dişlərə yapışır və dişlərarası boşluqlardan çətin təmizlənir. Bu, həm də bol qidalandıqda dişləri və diş ətlərini məhv edən turşular və toksinlər istehsal edən bakteriyalar üçün qida ehtiyatını artırmağa kömək edir”, - deyə həkim bildirib.
Məhsulların ikinci qrupu meyvə və giləmeyvədir.
“Bəli, onların tərkibində şəkərlər qrupuna aid olan fruktoza da var. Ancaq əsas problem turşulardır. Meyvə və giləmeyvə, dadının çox vaxt şirin olmasına baxmayaraq, pəhrizdə çox miqdarda istehlak edildikdə, maye də zərər verən turşuları ehtiva edir. O da patogen bakteriyaların təsirinə daha həssas olur və üzərində lövhə daha aktiv şəkildə toplanır”, - həkim əlavə edib.
Heç kimin ağlına gətirmədiyi üçüncü pis kateqoriyaya isə ət daxildir: mal əti, donuz əti, quzu əti və s.
“Ət lifli məhsuldur və onun lifləri nəinki dişlər arasında ilişib qala bilər, həm də diş və diş əti arasına nüfuz edərək yumşaq toxumaları zədələyə bilər. Üstəlik, 35-40 yaşdan yuxarı xəstələrin demək olar ki, hamısında ən azı bir və ya iki periodontal cib var. Bunlar diş əti ilə diş arasındakı boşluqlardır. Qida qalıqları, xüsusən də lifli qidalar periodontal dib nahiyəsini zədələyir və onun dərinləşməsinə kömək edir”, - ekspert bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, bu o demək deyil ki, ətdən, meyvələrdən, giləmeyvələrdən, dənli bitkilərdən imtina etmək lazımdır.
"Əlbəttə yox. Bunlar bədənimiz üçün çox sağlam və lazımlı məhsullardır: ət bizi zülal, meyvə və giləmeyvə - vitaminlərlə, taxıl isə bütün həyat prosesləri üçün enerji ilə təmin edir. Düzgün ev gigiyenası, irriqator və diş ipindən istifadə, həmçinin əlavə təmizləmə üçün qarqara dişlərinizi qorumağa kömək edəcək. Və təbii ki, altı ayda bir dəfə peşəkar təmizlik və profilaktik müayinə üçün diş həkiminə baş çəkmək pis fikir olmaz”, - deyə o, yekunlaşdırıb.