Alimlər kaliumu yüksək qan təzyiqini azaltmağa effektiv şəkildə kömək edən ən vacib qida komponenti hesab edirlər.
“Kalium sağlam bədən funksiyaları üçün vacibdir, qan təzyiqi səviyyəsini normallaşdırmağa qadirdir”, - Lent.az-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, bunu Blood Pressure UK-dan olan mütəxəssislər bildiriblər.
Ekspertlər qan təzyiqini yüksəldən natriuma qarşı təsirli olan kaliumla zəngin qidalar yeməyi tövsiyə edir.
Natrium və onun tərkibindəki duz orqanizmdə artıq suyun saxlanmasına səbəb olur, lakin bu əlavə maye qan damarlarına əlavə təzyiq yaradır və hipertoniya riskini artırır.
Bədəndəki kalium və natrium səviyyələri birinci ikincinin artmasının qarşısını alacaq şəkildə balanslaşdırıldıqda, artıq maye effektiv şəkildə çıxarılır və bu, damarlarda təzyiqin normallaşmasına kömək edir.
“Hipertoniyalı insanlar sağlam və faydalı qidaların bir hissəsi kimi kalium qəbulunu artıraraq sistolik qan təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilərlər», - ekspertlər qeyd edirlər.
Kaliumun yaxşı mənbələrinə portağal və pomidor suyu, banan, təzə kartof, ərik, kələm, yumurta, göbələk və digər qidalar daxildir. Hər gün insan orqanizmi 3500 mq kalium almalıdır.