Ürəyinizin güclü olması və zədələnmədən xidmət etməsi üçün necə yemək lazımdır?
Lent.az xarici mediaya istinadla ürəyi gücləndirməyə kömək edəcək beş faydalı məhsul təqdim edir.
Sağlam qidalanma ilə ürəyimizi dəstəkləyə bilərik. Bəzi məhsullar bu vəzifənin öhdəsindən daha pis gəlir, digərləri daha yaxşıdır. Onların hansına üstünlük verilməlidir?
Təzə tuna balığı
Tunanın tərkibində ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını ala bilən çoxlu faydalı omeqa-3 turşuları var. Albakor - sarı üzgəcli və ya ağ üzgəcli tuna, bu faydalı qidaların əksəriyyətini ehtiva edir.
Yulaf əzməsi
İstənilən formada və emal dərəcəsində olan yulaf əzməsi xolesterol səviyyəsini aşağı salmaqla ürək-damar sisteminə kömək edəcək.
Portağal
Sitrus meyvəsində qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salan və təzyiqi normallaşdıran faydalı lif növü - pektinlər var.
Portağalda pektinlərdən başqa qan damarlarının divarlarını gücləndirən antioksidant hesperidin (“bioflavonoid” olaraq təsnif edilən bitki kimyəvi maddəsidir) var. Tədqiqatlar, damarların fəaliyyətini normallaşdırmaqda portağalla olan pəhrizin effektivliyini göstərib.
Kök
Kardioprotektiv xüsusiyyətlərə dair son araşdırmalar göstərib ki, liflə zəngin olan bu şirin kök tərəvəzi qan şəkərinin səviyyəsini aşağı sala və diabetin inkişafının qarşısını ala bilər.
Qoz-fındıq
İlk növbədə - qoz və badam. Gündə bir ovuc qoz-fındıq xolesterol səviyyəsini aşağı sala və damarlarda iltihabı azalda bilər: onlar mono doymamış yağlar və E vitamini, bitki sterolları olan liflə doludur.