Kartofun bişirilməsində ən zərərli üsul açıqlanıb – bu qızartma deyil
13 iyul 2025 16:59 (UTC +04:00)

Kartofun bişirilməsində ən zərərli üsul açıqlanıb – bu qızartma deyil

Bir çox insanın sevdiyi kartof düzgün hazırlanarsa, həm ləzzətli, həm də faydalı ola bilər. Lakin yeni tədqiqatlar göstərib ki, bəzi bişirmə üsulları bu tərəvəzin qidalandırıcı dəyərini ciddi şəkildə azaldır. Mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir: kartofu çoxlu suda qaynatmaq, onu bişirməyin ən zərərli üsuludur.

Lent.az kartofun bişirilməsində olan zərərli tərəfləri sizə təqdim edir:

Niyə kartofu qaynatmaq zərərlidir?
Ekspertlər bildirirlər ki, problem suda həll olunan vitaminlərin və antioksidantların itməsi ilə bağlıdır:

C vitamini və fenollar — kartofda olan əsas faydalı birləşmələr — suda asanlıqla həll olur və yüksək temperaturda oksidləşərək dağılır.

Araşdırmalardan rəqəmlər:
Mikrodalğalı sobada bişirilmiş kartofda C vitamini səviyyəsi 36% daha yüksəkdir (69 mq/100 q)
Suda qaynadılmış kartofda – yalnız 44 mq/100 q

Sobada bişirmə zamanı, polifenollar 65% daha çox qalır
Qaynadılmış kartofda – 210 mq/100 q,
Sobada bişmişdə – 350 mq/100 q

Xüsusilə bənövşəyi kartof sortlarında, fenollar soba üsulu ilə bişirildikdə 65% daha çox qorunur.

Ən böyük itki nələrdə olur?
Kartof doğrandıqda və böyük su miqdarı ilə qaynadıldıqda,

Temperatur çox olduqda,

Kartofun su ilə təmas sahəsi genişləndikdə, qida maddələrinin itkisi maksimum olur.

Kartof bişirmək üçün ən sağlam üsullar:
Buxarda bişirmək

- Vitamin və mineralların suda yuyulmaması üçün ideal üsuldur.

Sobada və ya manqalda bişirmək
- Xüsusilə qabığı ilə birlikdə bişirmək faydalıdır. Qabıq lif və mikroelementlərlə zəngindir.

Mikrodalğalı sobada bişirmək
- Qısa müddətdə və az miqdarda maye ilə bişdiyi üçün C vitamini daha çox qorunur.

Nəticə:
Əgər kartofdan faydalı maddələri maksimum dərəcədə almaq istəyirsinizsə, uzunmüddətli və bol suda qaynatmadan uzaq durun, xüsusilə doğranmış halda. Bişirmə vərdişlərinizi yenidən nəzərdən keçirmək, sağlam qidalanma üçün vacib addımdır.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 610

Oxşar yazılar