Makaron və ağ çörək  beyin üçün TƏHLÜKƏLİDİR
10 iyul 2025 10:29 (UTC +04:00)

Makaron və ağ çörək beyin üçün TƏHLÜKƏLİDİR

Britaniyalı alimlərin apardığı son araşdırma narahatlıq doğuran nəticə ilə yadda qalıb: makaron, ağ çörək və digər qlüten tərkibli məhsullardan tez-tez istifadə bəzilərində beyinə ciddi zərər vura bilər.

Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bu qidalar qlüten ataksiyası adlı nevroloji pozğunluğu tətikləyə bilər.

Qlüten ataksiyası nədir?

Qlüten ataksiyası – autoimmün xəstəlikdir, yəni immun sistemi səhvən beynin müəyyən bölgələrinə, xüsusilə hərəkət və tarazlığa cavabdeh olan beyincik toxumalarına hücum edir. Bu vəziyyət qlütenə həssaslıq və ya gizli çölyaki (seliakiya) olan insanlarda inkişaf edə bilər.

Əlamətlər

Yüngül başgicəllənmə

Gediş zamanı qeyri-sabitlik

Koordinasiya pozğunluğu, yöndəmsizlik

Nitqdə çətinlik

İrəliləyən hallarda – hərəkətə nəzarətin itməsi, nitq pozuntusu, hətta qismən iflic

Qlüten harada gizlənir?

Qlüten təkcə buğda, çovdar və arpa deyil, gözlənilməyən qidalarda da ola bilər:

Sous və qatılaşdırıcılar (çünki tərkibində buğda unu var)

Pivə (arpa maltı əsasında)

Səhər yeməkləri (quru dənli məhsullar, müslilər)

Kolbasa, paştet, hazır yarımfabrikatlar

Şirniyyat məhsulları

Qlütenə həssaslığı olanlar məhsul tərkiblərini diqqətlə oxumalı və daha çox təbii və az emal olunmuş qidaları seçməlidirlər.

Qlütenə qarşı pəhriz

Qarşısını almaq və müalicə etmək mümkündür

Qlüten ataksiyası erkən mərhələdə tamamilə dayandırıla bilər – bunun üçün qlüteni rasiondan çıxarmaq kifayətdir.

Qlütensiz qidalanma yalnız çölyaki deyil, bir çox autoimmün və sinir sistemi xəstəliklərində də effektiv nəticə verir.

Bu yanaşma:

Koordinasiyanı yaxşılaşdırır

Beyin fəaliyyətini aydınlaşdırır

Ümumi vəziyyəti sabitləşdirir

Əlamətlər göründükdə, xüsusilə ailədə autoimmün xəstəliklərə meyil varsa, mütləq qastroenteroloq və ya nevroloq ilə məsləhətləşmək lazımdır.

Beyni qorumağın əlavə yolları

Bağırsaq mikroflorasını gücləndirin – probiotiklər və lif iltihabı azaldır

Ultraemal olunmuş qidalardan uzaq durun – tərkibində gizli qlüten və zərərli əlavələr var

B qrup vitaminləri (xüsusilə B6 və B12), həmçinin maqnezium qəbul edin – sinir sistemini dəstəkləyir

Nəticə

Makaron və ağ çörək kimi qidalar gündəlik həyatımızın bir parçasıdır, lakin bəziləri üçün bu məhsullar beyin sağlamlığı baxımından risklidir. Əgər qlütenə qarşı həssaslığınız varsa və ya səbəbsiz koordinasiya pozuntuları, başgicəllənmə yaşayırsa, qlütensiz qidalanma sizin üçün açar ola bilər.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 750

Oxşar yazılar