Alimlər tünd şokoladın orqanizm üçün faydalarını açıqlayıblar.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadən bildirdiyinə görə, son araşdırmalar tünd şokoladın müntəzəm istehlakının orqanizmə bir çox faydalı təsir göstərdiyini göstərib. Kakao paxlasından hazırlanmış bu məşhur məhsul sağlamlıq və rifahı yaxşılaşdıra bilən antioksidanlar və minerallarla zəngindir.
Tünd şokoladın əsas faydalarından biri də flavonollar və polifenollar kimi antioksidanların yüksək səviyyədə olmasıdır. Bu birləşmələr sərbəst radikalları zərərsizləşdirməyə kömək edir, bununla da sürətlənmiş qocalma və ürək xəstəliyi, diabet, Parkinson xəstəliyi və xərçəng kimi xəstəliklərin inkişafı ilə əlaqəli oksidləşdirici stressin qarşısını alır.
Tünd şokolad eyni zamanda dəmir, maqnezium, kalium və sink kimi qida mənbəyidir və onu balanslaşdırılmış qidalanmanın vacib hissəsi edir. Bu komponentlər sayəsində şokolad qan dövranını yaxşılaşdıra, təzyiqi aşağı sala və dəriyə faydalı təsir göstərə bilər.
Tərkibindəki flavonollar qan damarlarını genişləndirməyə, qan axını yaxşılaşdırmağa və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edən azot oksidinin istehsalını stimullaşdırır.
Bundan əlavə, tünd şokolad əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır və depressiya riskini azaldır, həmçinin koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdırır. Daimi istehlak beyin funksiyasını yaxşılaşdırmağa və Alzheimer və Parkinson xəstəliyi kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Bununla belə, yadda saxlamaq lazımdır ki, tünd şokoladın bütün faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, tərkibində şəkər və yağ var ki, bu da onu yüksək kalorili məhsul edir. Həddindən artıq istehlak çəki artımına və digər mənfi sağlamlıq təsirlərinə səbəb ola bilər. Buna görə gündəlik qəbulu kiçik hissələrlə məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
Yekun olaraq qeyd edək ki, tünd şokolad faydalı xassələrinə görə rasionunuzun qiymətli hissəsi ola bilər, lakin mənfi nəticələrdən qaçmaq üçün ehtiyatlılığa riayət etmək vacibdir.