Saqqız, tərkibindəki bəzi hissəciklərə görə sağlamlıq riski yarada bilər.
Saqqız uzun müddətdir nəfəsi təravətləndirmək və stressi azaltmaq üçün məşhur üsuldur. Bununla belə, hər kəs onun istifadəsinin mümkün zərərini düşünmür. Məlum olub ki, saqqız çeynəmək mikroplastiklərin ayrılması səbəbindən sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, amerikalı alimlər saqqızın mikroplastik qəbulunu əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini müəyyən ediblər. Eksperimentin gedişində on fərqli markanı sınaqdan keçirilib və bir parça saqqızın 3000-ə qədər plastik hissəcik buraxa biləcəyini göstərib.
Mikroplastiklərin orqanizmə təsiri hələ tam başa düşülməsə də, alimlər onların dərin toxumalara, o cümlədən beyinə nüfuz edə bildiyini irəli sürürlər.
Aparıcı tədqiqatçı Sancay Mohantinin sözlərinə görə, saqqızların əksəriyyəti rezin komponentlərə, dadlandırıcılara və ləzzətlərə əsaslanır. Təbii məhsullar bitki polimerindən istifadə etdiyi halda, sintetik məhsullar polimerlərə əsaslanan rezin bazadan istifadə edir. Bu, sintetik saqqızda mikroplastiklərin səviyyəsinin artması ilə izah edilə bilər.
Tədqiqat necə aparılıb
Bir təcrübədə iştirakçılar hər yarım dəqiqədən bir tüpürcək nümunələri verərək dörd dəqiqə saqqız çeynəyiblər. Test başa çatdıqdan sonra ağız su ilə yaxşıca yuyulub və bütün toplanmış nümunələr analiz üçün birləşdirilib.
Mikroplastikin sərbəst buraxılma sürətini müəyyən etmək üçün ikinci təcrübədə 20 dəqiqə ərzində tüpürcək nümunələri toplanıb.
Təhlillərin nəticələri
Məlum olub ki, bir qram saqqızda orta hesabla 100-ə yaxın, bəzi hallarda isə 600-ə qədər mikroplastik hissəcik var. Standart parçanın çəkisi iki ilə altı qram arasında dəyişir, bu isə 3000-ə qədər plastik hissəciklərin potensial olaraq buraxılması deməkdir.
Alimləri təəccübləndirən odur ki, həm sintetik, həm də təbii saqqız çeynədikdə təxminən eyni miqdarda mikroplastik buraxır. İlk iki dəqiqə ərzində hissəciklərin maksimum sayı buraxılıb.
Tədqiqata rəhbərlik edən Liza Lou, saqqızdakı mikroplastik probleminin sağlamlıq üçün potensial risklərin hələ tam başa düşülmədiyi üçün əlavə araşdırma tələb etdiyini söyləib.