Dubay şokoladı  təhlükəli   ola bilər: Yeni ARAŞDIRMA
23 mart 2025 12:48 (UTC +04:00)

Dubay şokoladı təhlükəli ola bilər: Yeni ARAŞDIRMA

Altı fərqli şokolad çubuğu üzərində aparılan araşdırmalar məyusedici nəticələr verib.
Dubay şokoladının populyarlığı eksklüzivlik və sosial media tendensiyaları sayəsində artır, lakin müstəqil testlər keyfiyyətin həmişə yüksək qiymətlərə uyğun olmadığını göstərir.

Lent.az-ın xaici mediaya istinadla xəbərinə görə, testə Dubaydan altı şokolad, o cümlədən Lindtdən məşhur “Dubai Style Chocolate Pstachio Kadayif” və “Milk Chocolate Pstachio Kadayif Fex Dessert” daxil edilib. Bu plitələrin 100 qramı 7-25 avro arasındadır ki, bu da adi şokoladdan bir neçə dəfə bahadır. Lakin onların qiymətlərindən fərqli olaraq, bütün məhsullar adekvat keyfiyyət nümayiş etdirməyib.

Stiftung Warentest müəyyən edib ki, sınaqdan keçirilən altı çubuqdan dördü etiketləmə tələblərinə cavab vermir: inqrediyentlər yanlış siyahıya salınıb və ya mühüm allergiya məlumatları yoxdur. Bəzi məhsullarda hətta təhlükəli çirkləndiricilər, o cümlədən kanserogen ola bilən 3-monoxloropropandiol və qlisidil efiri var. Bu, bu məhsulların iddia edilən yüksək keyfiyyətini şübhə altına alır.

Xüsusilə qorxulu hal odur ki, bəzi nümunələrdə püstə üzərində göbələklərin əmələ gətirdiyi küf aflatoksinlərinin, zəhərli birləşmələrin əhəmiyyətli miqdarda olması aşkar edilib. Bu maddələr böyük miqdarda qəbul edildikdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək kanserogenlərdir.

Xüsusilə, tərkibində püstə və şirniyyat xəmiri olan Le Damas şokoladı əhəmiyyətli dərəcədə aflatoksinlə çirklənib. Bundan əlavə, bəzi plitələrin tərkibində zərərli yağlı çirkləndiricilərin olduğu aşkar edilib, bunlar əsasən zərif palma yağının istifadəsi səbəbindən potensial kanserogen ola bilər.

"Şokolad yeməyin sağlamlığa heç bir təsir göstərməyəcəyi gözlənilir. Lakin zərərli maddələrin bu cür tapılması yüksək keyfiyyət vədi ilə bir araya sığmır", - məqalədə deyilir.

Əvvəllər Ştutqart Baytarlıq Təhqiqat İdarəsi və Şimali Reyn-Vestfaliya Dövlət İstehlakçıların Hüquqlarını Müdafiə İdarəsi tərəfindən aparılan araşdırmalar Dubaydan gətirilən bəzi şokolad məhsullarında kif, mikotoksinlər və aşağı kakao tərkibi aşkar edib. Bəzi hallarda hətta bəzi məhsullar şokolad üçün standartlara cavab vermədiyi üçün etiketlər də sual altına düşüb.

Eyni zamanda, Stiftung Warentest tərəfindən aparılan araşdırmada sınaqdan keçirilmiş bütün məhsulların tərkibində 20 faizdən çox püstə olmadığı və əsl şokolad olduğu məlum olub. Bununla belə, xatırlamaq lazımdır ki, püstə kremi bu şokoladın ən bahalı hissəsidir və buna görə də daha ucuz analoqlarda bu komponent çox vaxt daha az olur.

Orijinal Dubay şokoladından həzz almaq istəyənlər üçün testçilər evdə şokolad, “mələk saçı”, yağ, küncüt pastası və püstə kremindən istifadə edərək məhsulu hazırlamağı məsləhət görürlər.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1103

Oxşar yazılar