Qırmızı çuğundurun insan orqanizminə TƏSİRİ
06 fevral 2025 11:45 (UTC +04:00)

Qırmızı çuğundurun insan orqanizminə TƏSİRİ

Çiy və ya bişmiş çuğundur yeməklərə rəng və dad əlavə edir. Çuğundurun parlaq çəhrayı rəngi ən sadə yeməkləri bəzəyə bilər, şirinliyi isə ləzzət zənginliyini artırır. Bu həm də onu inanılmaz dərəcədə pəhrizinizə əlavə etmək üçün ən yaxşı tərəvəzlərdən birinə çevirir.

Lent.az çuğundurun faydalarını sizlərə təqdim edir:

Xəstəlik riskini azaldır

Çuğundur ən çox antioksidantla zəngin qidalardan biridir. Antioksidantlar vacibdir, çünki onlar sağlam hüceyrələrə zərər verə biləcək sərbəst radikallarla mübarizə aparırlar. Antioksidantlar həm də iltihabı və diabet kimi xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır.

Ürək sağlamlığını dəstəkləyir

Bu kök tərəvəzdə qan damarlarını genişləndirərək ürəyə qan axını yaxşılaşdıran çoxlu nitrat var. Bu, qan təzyiqinizi aşağı salmağa və idman edərkən daha uzun müddət aktiv qalmağınıza kömək edə bilər. Üstəlik, çuğundurda ürək xəstəliyi üçün əsas risk faktoru olan qan xolesterinin səviyyəsini aşağı sala bilən həll olunan lif var.

Həzmi yaxşılaşdırır

Çuğundur həm də sağlam həzm üçün lazım olan əsas qidalardan biridir. Xüsusilə, bu lif nəcisin böyük hissəsini artırır, onun keçməsini asanlaşdırır. Bobrikin sözlərinə görə, o, həmçinin müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edir.

Beyin sağlamlığını dəstəkləyir

Çuğundurda beyin sağlamlığını yaxşılaşdıran iki qida maddəsi olan nitratlar və betalainlər var. Hər iki birləşmə ürəyə qan axını yaxşılaşdırır, bu da beyinə qan axını artırır və onun funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Diyetoloqun fikrincə, yaddaşı yaxşılaşdıra və demans riskini azalda bilər.

Çuğunduru necə seçmək olar?

Çuğundur alarkən ləkəsiz olanları seçin. Möhkəm dəri və parlaq yaşıl yarpaqları olan çuğundurlara baxın. Kiçik və ya orta çuğundur seçmək yaxşıdır, çünki böyük növlər adətən sərtdir.

Çuğundur yeməyin ən yaxşı yolu nədir - qaynadılmış və ya çiy?

Çuğundur çiy yeyilə bilər, lakin nəzərə alınmalı olan bir neçə şey var. Dərisi yeməli, lakin acıdır, buna görə də bir çox insan əvvəlcə qabığını soymağı üstün tutur. Bəzi insanlar bu ləzzətə daha həssasdırlar, onu çirk kimi qəbul edirlər, lakin siz daddan zövq alırsınızsa, çiy çuğundur yeməklərə ləzzətli əlavə ola bilər. Çiy çuğunduru sürtgəcdən keçirin və ya incə doğrayın və qarnir kimi istifadə edin. Çox vaxt çuğundur qaynadılır, bu da onların dadını dəyişir və şirinliyini artırır. Qovurma məşhurdur, çünki o, təbii şəkərləri cəmləşdirən bir proses olan karamelləşməni təşviq edir. Digər seçimlərə mikrodalğalı soba, buxarda bişirmək, bişirmək və sote etmək daxildir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 828

Oxşar yazılar