Soyuducudakı xoşagəlməz qoxu çoxlarına tanış olan problemdir. Sevdiyiniz içki və ya dadlı bir şey almaq üçün qapını açırsınız, ancaq köhnə, turş qoxu hiss edirsiniz.
Lent.az Soyuducu və dondurucunuzdakı pis qoxulardan necə qurtulmağın yollarını sizlərə təqdim edir:
Eviniz parıldayan təmiz olsa belə, baxımsız qalan soyuducu xoşagəlməz qoxuların mənbəyinə çevrilə bilər. Yaxşı xəbər budur ki, bu düzəldilə bilər, əsas odur ki, qoxunun səbəbini düzgün müəyyənləşdirin və soyuducuya qulluq üçün yanaşmanızı dəyişdirin. Martha Stewart soyuducu və ya dondurucunuzun niyə qoxuya başladığını izah edir .
Qoxuların əsas mənbələri
Korlanmış yemək . Parçalanan məhsulun ən kiçik parçası belə kəskin qoxu çıxara bilər.
Tökülən maye . Tökülən sous və ya şirə qoxuya səbəb olan bakteriyalar üçün mühit yaradır.
Kalıp . Soyuducuda rütubət küfün inkişafına kömək edir, bu da xoşagəlməz bir qoxu ilə müşayiət olunur.
Çirkli səthlər. Soyuducunuz mütəmadi olaraq təmizlənməsə, daxili səthlərdə kir toplana bilər.
Qoxuların udulması . Soğan və ya sarımsaq kimi güclü ətirli qidalar yeməkdən sonra belə qoxu buraxa bilər.
Zəif möhürlənmiş qablar. Yemək açıq qabda saxlanılırsa, onun ətri tez bir zamanda kameraya yayılır.
Avadanlıqların nasazlığı. Zədələnmiş möhürlər və ya nasaz defrost sistemi qoxulara səbəb ola bilər.
Pis qoxudan xilas olmaq və geri qayıtmasının qarşısını almaq üçün bu sadə məsləhətlərə əməl edin.
İlk addım soyuducu və dondurucunu tamamilə boşaltmaqdır. Bu, bütün səthlərə daxil olmağa və qoxunun mənbəyini təyin etməyə imkan verəcəkdir. Bütün məhsulları təmiz bir masaya qoyun və onların vəziyyətini yoxlayın.
Səthləri hərtərəfli təmizləyin
Suyu sirkə ilə qarışdırın və ya təbii yuyucu vasitələrdən istifadə edin.
Daxili səthləri yuxarıdan aşağıya doğru işləyən nəm mikrofiber parça ilə silin.
Çıxarılan rəfləri və qabları isti su və yumşaq sabunla yuyun.
Bu addım yalnız bakteriyaları yox edir, həm də qalan qoxuları aradan qaldırır.
Yeməyi yoxlayın və çeşidləyin
Məhsulları öz yerinə qaytarmazdan əvvəl hər birini diqqətlə yoxlayın: Xarab olmuş yeməkləri atın, çünki bu, çox vaxt pis qoxuların mənbəyidir. Yeməyin saxlandığı qabların sıxlığını yoxlayın. Sousların, ədviyyatların və digər tez xarab olmayan məhsulların saxlama müddətini qiymətləndirin. Balıq və ya pendir kimi kəskin qoxular yaradan qidaları möhkəm bağlanmış qablarda saxlayın. Mütəmadi olaraq profilaktik təmizləmə aparın. Soyuducunuzu bir dəfə təmizləmək yaxşıdır, lakin onu təmiz saxlamaq daha vacibdir.
Səthləri silmək və məhsulları yoxlamaq üçün hər həftə bir neçə dəqiqə ayırın. Bakteriyaların inkişafını yavaşlatmaq üçün temperaturu 4 ° C-ə qoyun. Buz yığılmasının və qoxuların qarşısını almaq üçün dondurucunuzu altı aydan bir əridin. Təravəti qorumaq üçün soda istifadə edin. Soyuducuya açıq bir qutu çörək soda qoyun. Yüngül yemək qoxularını mükəmməl udur və təmizliklər arasında təravət verir.
Qoxunun yenidən gəlməsinin qarşısını necə almaq olar?
Qarşısının alınması xoşagəlməz qoxularla mübarizənin ən yaxşı yoludur. Ərzaqları həmişə hava keçirməyən qablarda saxlayın, xarab olmuş qidaları tullayın və soyuducunuzun temperaturunu mütəmadi olaraq yoxladığınızdan əmin olun. Bu sadə qaydalara əməl etməklə siz soyuducunuzu təmiz və təravətli saxlaya bilərsiniz. Bu, mətbəxinizi daha dadlı etməklə yanaşı, ailənizin sağlamlığını da qoruyacaq.