Sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradan MƏTBƏX ƏŞYASI
29 may 2023 11:32 (UTC +04:00)

Sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradan MƏTBƏX ƏŞYASI

Əksər evdar qadınlar ət, balıq və ya tərəvəz yeməklərini bişirmək üçün folqa istifadə edirlər, lakin mütəxəssislər bu cür yeməyi təhlükəli hesab edirlər.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, alüminium folqa bir çox yeməklərin hazırlanmasını asanlaşdırır, onların yanmasının qarşısını alır və qızartmağa kömək edir. Bununla belə, mütəxəssislərin dediyi kimi, alüminiumun bir hissəsi məhsullara daxil olur və bu, təhlükəli ola bilər.

Alimlər izah edirlər ki, folqa parlaq alüminium metaldan nazik yuvarlanmış təbəqədir. Alüminium təkcə folqa deyil, həm də qida qablaşdırmasında, kosmetikada, torpaqda, suda və müxtəlif məhsullarda, o cümlədən meyvə, tərəvəz, ət, balıq, taxıl və süd məhsullarında olur. Çox vaxt alüminium qida əlavələri ehtiva edir. İnsan nə qədər çox belə əşya və məhsullardan istifadə edərsə, bir o qədər alüminium onun orqanizminə daxil ola bilər.

Bir araşdırma göstərib ki, qırmızı ətin folqa içində qızardılması qidadakı alüminium miqdarını 378 faiz artıra bilər.

Alüminiumun yüksək səviyyələri Alzheimer xəstəliyi və ya xərçənglə əlaqələndirilib. Xoşbəxtlikdən, gündəlik həyatda insanlar adətən alüminiumun təhlükəli dozasını qəbul etmirlər. Ancaq bunu nəzərə alaraq, alüminiumdan istifadəni minimuma endirmək daha yaxşıdır, baxmayaraq ki, ondan tamamilə imtina etmək demək olar ki, mümkün deyil. Riskləri azaltmaq üçün həkimlər yüksək temperaturda folqa içərisində bişirməkdən çəkinməyi və folqa üzərinə turşulu qidalar qoymamağı məsləhət görürlər.

# 3663
avatar

Fidan İlqar

Oxşar yazılar