Ürək xəstəliklərinin qarşısını alan  vitamin 
14 noyabr 2025 16:40 (UTC +04:00)

Ürək xəstəliklərinin qarşısını alan vitamin 

0

Sağlamlıq üçün hansı vitamin vacibdir və hansı qidalarda var?

Hər bir insan kifayət qədər fol turşusu almalıdır. Bu vitamin orqanizmdə mühüm funksiyaları yerinə yetirir və müxtəlif xəstəliklərdən qoruya bilir.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən hansı qidalarda daha çox B9 vitamini olduğunu və hansı gündəlik qəbul tələb olunduğunu təqdim edir.

Fol turşusunun əhəmiyyəti

Dietoloq Natalya Samoylenkonun qeyd etdiyi kimi, fol turşusu ürək-damar sisteminin normal fəaliyyətini saxlamaq və pis xolesterinin səviyyəsini azaltmaq üçün təyin edilir.

Hamilə və uşaq əmizdirən qadınlar üçün xüsusilə vacibdir.

Bu vitamin DNT sintezində, hüceyrələrin bölünməsində və bütün orqanizmdə oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsində əsas rol oynayır. Folat çatışmazlığı ilə anemiya inkişaf edə bilər, bu da yorğunluğa, zəifliyə və solğun dəriyə səbəb olur.

Fol turşusunun olmaması folat çatışmazlığı anemiyasına səbəb ola bilər ki, bu da xüsusi diqqət tələb edir. Hamiləlik dövründə kifayət qədər fol turşusu ilə təmin edilməsi, dölün erkən inkişafı, xüsusilə də onurğa beyninin formalaşması üçün çox vacibdir.

"Bu vitamin olmadan tam varlığı təsəvvür etmək çətindir", - mütəxəssis əlavə edib.

Fol turşusu çatışmazlığının əlamətləri

Fol turşusunun olmaması aşağıdakı əlamətlərlə özünü göstərə bilər:

• zəiflik

• yorğunluq

• konsentrasiyada çətinlik

• baş ağrıları

• əsəbilik

• ürək döyüntüsünün artması

• ağız xoraları

• dəri, saç və ya dırnaq rəngində dəyişikliklər

• nəfəs darlığı

Fol turşusu ilə zəngin qidalar

Dietoloq vurğulayıb ki, fol turşusunun əsas mənbələrindən biri brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və digər bitki mənşəli qidalardır. Onları gündəlik rasiona daxil etmək tövsiyə olunur.

Yetkin bir insanın ehtiyaclarını ödəmək üçün gündə təxminən 400 mkq folat lazımdır və hamiləlik və uşaq əmizdirmə dövründə qadınlar üçün bu norma artır.

Mərci fol turşusunun ən zəngin mənbələrindən biridir: bir stəkan bişmiş mərciməkdə 358 mkq var ki, bu da sağlam bir yetkin üçün tövsiyə olunan gündəlik dəyərin 90 faizini təşkil edir.

Çuğundur da bu vitaminin əla mənbəyidir və bir stəkan xam 148 mkq fol turşusu verir.
Bundan əlavə, yarım avokado təxminən 82 mkq folat ehtiva edir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir.

Rasionunuza fol turşusu yüksək olan qidaların daxil edilməsi orqanizminizin ehtiyaclarını ödəməyə və sizi sağlam saxlamağa kömək edəcək.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 380

Oxşar yazılar